Gratis nieuwsbrief
Wat is een ketogeen dieet?
Als je koolhydraten volledig of bijna helemaal weglaat (maximaal 50 gram per dag) uit de dingen die je dagelijks eet dan noemen we dat een ketogeen dieet.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn daarmee naast vetten de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Koolhydraten zitten in brood, aardappels, peulvruchten, sommige andere groente en fruit. Maar ook in frisdrank, koek en snoep of in tafelsuiker. Kortom ze zitten bijna overal in.
Koolhydratenarm eten is dan ook bijzonder lastig en voor veel mensen niet of moeilijk vol te houden.
Wat gebeurt er als je koolhydraten laat staan?
Door te stoppen met het eten van koolhydraten komt er steeds minder glucose in je bloed. In je lever heeft je lichaam nog glycogeen opgeslagen als noodvoorraad ook deze raakt steeds verder op. Dat gaat door als je stopt koolhydraten te eten. Je lichaam zal opzoek gaan naar een andere brandstof en zal overgaan op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Je lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Ketonen maken het bloed zuurder. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’.
Kanker en ketogeen eten?
Kankercellen zijn ontspoorde lichaamscellen en maken dus gebruik van dezelfde energiebronnen. In veel gevallen delen deze cellen veel sneller dan gezonde cellen.
Zou het dan misschien zo kunnen zijn dat als je glucose wegneemt de tumorcellen zouden ‘uithongeren’. Door glucose te bannen uit je lichaam neemt ook de hoeveelheid insuline in het bloed af. Het lijkt er op dat dit de tumorgroei zou kunnen remmen. Maar is dit ook zo of te mooi om waar te zijn?
Studies op cellen en proefdieren
Onderzoek met kankercellen in reageerbuizen en proefdieren lijken een beter effect van bepaalde behandelingen te laten zien dan zonder dit dieet. Dat zou dus interessant zijn. Ook werd gezien dat kankercellen het er niet bij laten zitten en dat ook zij zich kunnen aanpassen en mogelijk zelfs ongevoelig of zelfs kwaadaardiger worden. En wat als je over een langere periode dit gaat doen? Bij dieren ziet men ernstig gewichtsverlies (vaak verlies van spieren) en andere negatieve effecten. Mogelijk is het voor dieren niet slim om dit dus lang te doen.
Is er onderzoek bij mensen met kanker?
Ja, die zijn er maar de meeste zijn erg klein en keken met name naar uitvoerbaarheid en veiligheid niet naar een effect op de kanker. De resultaten lijken wisselend van een gunstig effect op de kwaliteit van leven maar helaas laten veel studie geen effect op de groei van de tumor zien. Om de vraag naar de voor- en nadelen goed te kennen zijn er grote studies nodig.
De wat grotere studies lijken soms een positief effect op korte termijn te laten zien. Het is nog te vroeg om hier een algemeen advies voor te maken.
Ketogeen en kanker, doen of niet doen?
Het staat iedereen vrij te eten en te drinken wat men wenst. Wij raden echter mensen met kanker dit heel goed te bespreken met hun behandelaren. Wat je eet kan een effect hebben op je behandelingen. Als je kiest voor een behandeling zorg er dan voor dat die zo goed mogelijk kan verlopen. Omdat het dieet niet eenvoudig is en mogelijk zou kunnen zorgen voor te korten of ongewild afvallen is het verstandig dit te doen onder begeleiding van een oncologie diëtist. Er is zeker ervaring met dieet bijvoorbeeld zijn er zeer succesvolle resultaten bij kinderen met epilepsie te boeken. Helaas lijkt dit weer verwaarloosbaar bij volwassen die te maken hebben met epilepsie.
Bronnen:
1. https://www.voedingscentrum.nl
2. https://www.voedingenkankerinfo.nl