Moermandieet helpt dat tegen kanker?
Helaas is het antwoord dat deze therapie of dieet niet helpt. Er is nooit een positief effect gevonden. Niet op de vermindering van klachten door de ziekte of behandelingen. En helaas ook niet op de kans van genezing. Het kan wel schadelijk kan zijn na de diagnose kanker. Het advies is dan ook dit dieet niet te volgen. Gezonde voeding is echter wel heel belangrijk. Voeding kan zelfs het succes van een behandeling vergroten en bijdragen aan herstel en genezing en vergroot de kwaliteit van leven.
Moermandieet of therapie en kanker
Het Moermandieet, tegenwoordig ook wel Moermantherapie genoemd, werd in het begin van de vorige eeuw verzonnen door de arts Cornelis Moerman (1938-1988). Hij ontwikkelde een theorie waarin voeding mogelijk een rol zou kunnen spelen na de diagnose kanker (wat in die tijd al moeilijk was om vast te stellen) en testte deze gedachte op postduiven. Het dieet wat hij voorstel was een eenzijdig dieet dat, met de kennis van vandaag, kan zorgen voor een te kort aan vitamines en mineralen en belangrijke eiwitten die juist na de diagnose zo keihard nodig zijn.
Moerman en onderzoek
Er zijn geen voordelen gevonden van het Moermandieet voor mensen met kanker. Onderzoek laat zien dat mensen die het dieet volgen, kans hebben dat de vitamines en mineralen in hun lichaam uit balans raken. Bij het Moermandieet moet je supplementen met hoge doseringen slikken. Maar supplementen kunnen de behandeling van kanker minder goed laten werken. Overleg dus altijd met de behandelend arts of diëtist voordat je een supplement begint te slikken.
Spieren zijn erg belangrijk voor je afweer maar ook de dagelijkse dingen te kunnen doen. De bouwstoffen voor spieren zijn eiwitten. De beste eiwitten die het snelst uit voeding in je lichaam worden opgenomen en snel bijdragen aan spieronderhoud en spiergroei zitten in dierlijke producten. Vlees en vis zijn echter niet toegestaan in het Moermandieet. Andere producten met eiwitten zoals peulvruchten zijn wel toegestaan. Men moet zeker een dubbele hoeveelheid eten van deze eiwitten om het zelfde effect te krijgen via vlees en vis.
Het staat wetenschappelijk keihard vast dat een gezonde voedingstoestand van zeer groot belang is voor mensen met kanker. Gezonde voeding maakt onderdeel uit van een goede lichamelijke conditie en kan zeer goed werken om complicaties te voorkomen, herstel te versnellen en de kwaliteit van leven hoog te houden. Meer daar over leest u hier.
Samenstelling dieet
Het Moermandieet is samengesteld uit voedingsmiddelen die deel uitmaken van een gezond dieet. Als er geen voedingsproblemen aanwezig zijn dan is het volgen van dit dieet geen probleem. Het is een zogenaamd lacto-ovo-vegetarisch dieet het is daarom zinvol uit te kijken tijdens de zwangerschap en regelmatig te kijken of er geen B12 tekorten zijn. Het slikken van extra voedingssupplementen zonder aantoonbaar te kort is niet aan te bevelen. Kiest u er voor dit wel te doen doe dit dan in overleg met een arts of diëtist. Omdat er geen aantoonbaar bewijs is dat de vaak zeer kostbare supplementen zinvol zijn voor mensen met kanker worden deze middelen doorgaans niet vergoed.
Fit na de diagnose kanker
Algemeen geldt dat het optimaliseren van de lichamelijke conditie door goede voeding en voldoende fysieke inspanning alsook een goede geestelijke conditie bijdraagt aan het succes van een kankerbehandeling. Het Nationaal Fonds Tegen Kanker maakt daarom voorlichting en onderzoek naar voeding, beweging en welzijn mogelijk. Wenst u ons te volgen, vraag dan de gratis nieuwsbrief aan.
Wilt u bijdragen aan onderzoek naar het belang van voeding, beweging en welzijn dan kunt u hier doneren. Draagt u ook bij aan een Langer Beter Leven voor mensen met kanker? Een goede conditie (lichamelijk en mentaal) vergroot het succes van een behandeling. De waarde van voeding, bewegen en welzijn (psychosociale hulp) zijn zeer groot en behoren onderdeel te zijn van iedere behandeling. Dat is wetenschappelijk keihard bewezen.
De ingrediënten van het Moermandieet waren:
- Geen vlees of vis
- Geen water, koffie en thee
- Geen suiker en matig zout
- Geen melk maar wel rauwe karnemelk of pap daarvan
- Sap van zuidvruchten (bijzonder omdat dit erg veel suikers bevat terwijl dat geen probleem is bij het eten van de hele vrucht), vooral citroenen en bessensap
- Twee eierdooiers per dag, zonder eiwit
- Bruin brood met roomboter en kaas
- Geen aardappelen, wel zilvervliesrijst
- Veel groene groente maar ook wortels e.d.
- Salade met tomaten en komkommers
- Veel fruit, vooral druiven
- Erwtensoep
- Honing (bijzonder omdat ook honing zeer veel suikers bevat)
- Olijfolie
- Voedingssupplementen (dat zeer negatieve interacties kan hebben met een behandeling tegen kanker, overleg het gebruik altijd met uw behandelaren)
Het Nationaal Fonds Tegen Kanker is er van overtuigd dat een bewuste leefstijl zal bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en aan een grotere overlevingskans. Om een persoonlijk afgestemd dieet, passend binnen het totale behandelplan, samen te stellen is een oncologie diëtist in de meeste ziekenhuizen beschikbaar. Wilt u zelf aan de slag? START DAN NU!!
Meer informatie: