De Food and Agriculture Organization ofwel de wereld voedselorganisatie van de Verenigde Naties) heeft 2016 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de boon. De redenen die de VN voor het besluit aanvoert zijn: Rijk aan voedingsstoffen Bonen behoren tot de peulvrucht. Bonen zijn rijk aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezels, ijzer en andere mineralen. Daardoor zijn ze zeer geschikt om te eten in plaats van vlees. Wekelijks peulvruchten eten leidt tevens tot een verlaging van het LDL-cholesterolheeft de Gezondheidsraad onlangs vastgesteld. Bron van eiwitten Voor alle mensen op de wereld vormen peulvruchten een belangrijke bron van eiwitten en aminozuren. Noodhulp Voor noodhulp en het Wereld Voedselprogramma vormen peulvruchten vanweg hun rijke voedingswaarde een belangrijk onderdeel in de voedselvoorziening bij noodhulp. Duurzaamheid Het telen en consumeren van peulvruchten is van belang voor een duurzame en veilige voedselvoorziening voor de mensheid.
Bodemkwaliteit
De stikstofbindende eigenschap van peulvruchten draagt bij aan een gezonde bodem. Gezondheid Het eten van peulvruchten draagt bij aan een gezond dieet en (dus) vermindering van bijvoorbeeld obesitas, diabetes, hartkwalen en kanker. Bron:Voedingscentrum Meer informatie:Blije Boon