Onlangs kwam het Zorginstituut Nederland met cijfers naar buiten over kosten regeling ziekenvervoer. Wat blijkt; een grote groep kankerpatiënten maakt geen gebruik van de mogelijkheid om de kosten voor vervoer van en naar het ziekenhuis te declareren.
Van de 60.000 kankerpatiënten die in 2017 meer dan 10 keer voor radiotherapie of chemotherapie naar het ziekenhuis moesten, declareerden 24.500 personen geen reiskosten via hun zorgverzekeraar. Met name korte reisafstanden werden minder vaak gedeclareerd dan lange. De gemiddelde reisafstand bedroeg 46 kilometer. Sinds 2018 is de regeling voor kankerpatiënten verruimd en krijgen zij ook het vervoer voor immuuntherapie vergoed. Met ingang van 2019 krijgt deze patiëntengroep ook vervoerskosten vergoed voor consulten, (na)controles en voor (bloed)onderzoek.
Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.
Bron: Zorginstituut Nederland
Vanuit het basispakket van de zorgverzekering krijgt u ziekenvervoer vergoed. Het moet dan wel gaan om medisch noodzakelijk vervoer. Soms betaalt u een eigen bijdrage. Dit hangt af van het soort vervoer. Of u zelf de vervoerder mag kiezen hangt af van uw zorgverzekering. Alles over de vergoeding van reiskosten bij kanker leest u hier.
Update 28 mei 2019
Mensen die ver moeten reizen voor hun medische behandeling, kunnen vanaf volgend jaar (2020) overnachtingen vergoed krijgen vanuit het basispakket. Er wordt maximaal 75 euro per nacht vergoed, mits er minimaal drie dagen achter elkaar wordt behandeld. Mensen kunnen nu al een vergoeding krijgen voor de reiskosten.
Voor kankerpatiënten die gespecialiseerde behandelingen moeten ondergaan die maar op een beperkt aantal plekken in het land worden uitgevoerd, is deze vergoeding meer dan welkom. Steeds heen en weer rijden is enorm belastend.