Smaakverandering door chemo bij kanker
Smaakverandering door chemo bij kanker
In dit onderzoek staat de smaakverandering tijdens de behandeling met chemo van mensen met kanker centraal. Lukt het om deze verandering die ontstaat door chemotherapie middels selectieve smaaksturing aan te passen. Kun je door anders om te gaan met je voeding mensen weer laten genieten van hun eten en hun smaak aan te passen? Hoe kan de kwaliteit van leven en de voedselinname verbeterd worden? Kan eten weer lekker smaken ook tijdens en na chemo? Bekijk onderstaand filmpje voor een heldere uitleg.
Gevolgen smaakverandering
Eén van de mogelijke neveneffecten van een oncologische behandeling is; smaakverlies. Het gevolg daarvan: geen eetlust meer, niet meer kunnen genieten van de maaltijd en daardoor vaak onvoldoende gevarieerd eten. Dat kan tot gevolg hebben dat men onvoldoende (gezond) eet en ongewenst afvalt. Terwijl het juist in deze periode noodzakelijk is om voldoende sterk te blijven om de behandeling vol te kunnen houden. Dit onderzoek gaat over het aanbieden van maaltijden op maat gemaakt voor patiënten met smaakverlies als gevolg van de chemotherapie. De selectieve smaaksturing heeft als doel dat maaltijden weer smaken.
Aanpak
De cliënt krijgt een smaaktest. De smaaktest bestaat uit het proeven van verschillende natuurlijke smaken in verschillende concentraties. Daarbij wordt bepaald wat iemand nog wel proeft en lekker ervaart, en wat niet meer. “Wat is lekker en wat is niet lekker?”, zullen de vragen zijn tijdens het afnemen van de test. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren van gerechten en de culturele smaakachtergrond. Aan de hand van deze test wordt door de speciaal hiervoor opgeleide chefs een individueel smaakprofiel opgesteld. Na het afnemen van de test ontvangt de cliënt binnen 48 uur gepersonaliseerde recepten, die thuis gekookt kunnen worden. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en de ingrediënten kunnen bij de gebruikelijke supermarkt gekocht worden.
Verslag over het project Smaaksturing
Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (gepersonaliseerde recepten) willen we bereiken dat patiënten weer gezond, veilig en bovenal lekker kunnen eten.
Ons land telt nu twee smaakcentra: het Smaakcentrum ‘Consult en Coaching’ Frankeland in Schiedam en ScC Allesvoordesmaeck in Grave. Hier blijkt dat geen profiel en smaakvoorkeur hetzelfde is. Anders gezegd: tot nu toe hebben we niet één recept kunnen kopiëren naar een andere patiënt. Dit zegt alles over het belang van een persoonlijke aanpak.
En geloof me, het is fantastisch om mee te maken als iemand weer smaken proeft. Zo was er laatst een bezoeker die meer dan 20 bestralingen had gehad, met als gevolg: ongewenst afvallen, weinig smaak en geen zin meer om te eten. Tijdens het bezoek aan ons smaakcentrum viel er ineens een lange stilte tijdens de test. Daarna: tranen omdat men weer iets lekkers proefde. Het gaat in dit stadium niet om de herkenning, maar om de vraag: ‘Is het lekker of niet’. Vervolgens konden we met deze smaken een persoonlijk recept opstellen.
We merken gelukkig steeds vaker dat er door diëtisten en artsen wordt doorverwezen. We geven dan ook feedback hoe de test is verlopen en vragen aan de patiënten om hun ervaringen door te geven. Zo begeleiden we de patiënten voor een periode van drie maanden. Tot slot nog een quote uit de berichten die we terugkrijgen van patiënten: “Wij zijn zo blij dat we vorige week mochten komen. Blij omdat ik weer dingen proef” en ik omdat ik kan helpen om het eten weer leuk te maken. Zo’n quote zegt alles, en daar doen we het voor.”
Ik wil dan ook graag het Nationaal Fonds Tegen Kanker bedanken voor hun financiële steun en vertrouwen. “Langer Beter Leven”, dat is waar wij samen voor staan!
Bron: Served nr4-2021