Kinderkanker en leukemie
Iedereen wenst kinderen een onbezorgde jeugd toe waarbij ze niet beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten. Voor kinderen met acute lymfatische leukemie, kortweg ALL, is dat echter allesbehalve vanzelfsprekend. De behandeling hiervan is intensief en heeft aanzienlijke negatieve effecten op de spieren en het fysieke functioneren van deze kinderen. Het resultaat is dat het ze beperkt in hun participatie op school, tijdens het spelen en gedurende het sporten. Het heeft een enorme impact op een kind in ontwikkeling.
Afbraak van spieren
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dexamethason – een veelgebruikt medicijn bij deze vorm van kanker – de afbraak van spieren versnelt. Om deze achteruitgang te voorkomen is het essentieel dat er meer inzicht wordt verkregen in deze processen om erachter te komen hoe ze kunnen worden beïnvloed. Het doel van dit onderzoek is om, gedurende de behandeling van ALL, te begrijpen welke veranderingen er plaatsvinden. Hoe belangrijk is bewegen voor kinderen met kanker voorafgaand aan de behandeling? Hoe zijn de spieren en het fysiek functioneren vóór aanvang van invloed op de behandeling? En wat is het resultaat van beweging tijdens de behandeling? Spelen deze factoren een rol en kan de fysieke achteruitgang voortijdig worden verminderd of zelfs voorkomen?
Verbeteren kwaliteit van leven voor kinderen met leukemie
Onlangs heeft het Nationaal Fonds Tegen Kanker, samen met het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) in opdracht van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de NVFL de beroepsvereniging van oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten een subsidie beschikbaar gesteld ter waarde van 90.000 euro voor postdoctoraal onderzoek naar de effecten van het gebruik van dexamethason op het fysiek functioneren van kinderen met ALL. Met deze persoonsgebonden subsidie kan dr. Emma Verwaaijen de komende twee jaar verder werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven bij kinderen met kanker!