Dwars door alles heen. Levenslessen van een manager die door ziekte beter wordt
Het verhaal van Jeroen Mol
Gratis nieuwsbrief
Jeroen Mol is vader van een gezin met jonge kinderen en sinds 2012 lid van de directie van Landal GreenParks. Zijn ziekte (darmkanker) in 2016 maakte dat hij gedwongen werd rigoureus keuzes te maken. Door zijn ervaringen te delen laat Jeroen zien dat je kunt breken met ongeschreven regels en dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt.
Ook de confrontatie met ziek zijn. De impact die dat op je leven maakt. Hoe ingrijpend een operatie kan zijn en wat er nodig is om de weg naar “normaal” weer terug te vinden.
Boek “Dwars door alles heen”
Zijn verhaal heeft Jeroen Mol opgetekend in het boek “Dwars door alles heen”
Enkele opmerkingen van Jeroen die ons opvielen:
- “ Die verrekte tumor moet uit mijn buik. Ikzelf hoef niet in actie te komen, totaal tegengesteld aan mijn natuurlijke reactie. Niets doen is geen optie bij mij. Er is altijd iets aan te doen. Alleen deze keer niet, anderen gaan dit aanpakken.” In veel gevallen is het juist wel wenselijk en ook goed mogelijk om, onder begeleiding, zelf te trainen. Een betere conditie voor een zware behandeling zoals bijvoorbeeld een operatie draagt bij aan een sneller herstel. De kans op complicaties en bijwerkingen wordt lager. En de kankervrije overleving bij darmkanker stijgt met 20%!
- “Ik heb me goed ingelezen, de lijst met vragen in mijn hand.” De gesprekken na een diagnose kanker zijn vaak zeer overdonderend en lastig te volgen. De meeste van ons zijn dan ook geen oncoloog. Neem iemand mee naar het gesprek en schrijf al je vragen op.
- “Ik ken de nare verhalen over chemotherapie.” Standaard praten wij in Nederland wat sneller over de narigheden die ons overkomen. Medicijnen kunnen uiteraard bijwerkingen veroorzaken. Soms ook heel heftige. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die amper of veel minder last hebben van de medicatie. Die horen we amper. Het is dus afwachten wat het effect bij je zelf is. Van een goede fysieke conditie weten we dat bijwerkingen vaak lager zijn.
- “Daar sta je dan. Ik heb wel een controleafspraak, maar verder moet ik het vanaf nu zelf gaan uitzoeken.” Het is helaas waar dat de aandacht voor revalidatie en alle vormen van herstel waar je ook te maken krijgt zoals terugkeer naar werk, je relatie en heel veel andere zaken niet vanzelfsprekend worden aangeboden. Wij hopen als NFtK u daarbij een aantal handreikingen aan te bieden op onze website..
- “Ik wil advies over hoe je snel weer op de been bent, rekening houdend met de mentale en lichamelijke impact van kanker” Wij vinden het bijzonder dat er wel zorgprofessionals zijn opgeleid die kunnen helpen bij die terugkeer maar dat ze niet standaard worden aangeboden.
U vindt op onze website oncologie dietisten, oncologie fysiotherapeuten, oncologie revalidatie artsen, psychologen gespecialiseerd in oncologie te veel om op te noemen.
Een inspirerend boek over prioriteiten stellen, buikgevoel volgen, je kwetsbaar op durven stellen, rust creëren en bovenal een menselijke leider zijn. Maar ook heel makkelijk te lezen. Een aanrader. Hier te bestellen.