Medisch specialistische oncologische revalidatie
Medisch specialistische oncologische revalidatie
Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing. Maar veel mensen ervaren langdurige klachten als verminderde conditie, vermoeidheid, angst, onzekerheid en/of somberheid. Zij kunnen zich door huisarts, specialist of bedrijfsarts laten verwijzen naar de revalidatiearts, die kan beoordelen of er een noodzaak is voor medisch specialistische oncologische revalidatie.
Wat is medisch specialistische oncologische revalidatie?
Dit is revalidatie door een gespecialiseerd team van bijvoorbeeld fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en diëtist, onder regie van de revalidatiearts. Het team biedt mensen tijdens en na kanker een revalidatietraject op maat. Afhankelijk van de klachten komen onderdelen als lichamelijke training, voedingsadvies, energieverdeling, psychosociale begeleiding en arbeidsre-integratie aan bod. Samen met de cliënt stellen zij doelen en termijnen om het oorspronkelijke leefpatroon weer optimaal te realiseren.
Wie komt in aanmerking?
Ongeveer 5-10% van de mensen die leeft met of na kanker heeft complexe problemen, waarbij er twee of meer onderling samenhangende functioneringsstoornissen bestaan op lichamelijk, emotioneel, psychosociaal en/of maatschappelijk vlak als gevolg van kanker of de behandeling. Bij deze groep mensen wordt een langdurig herstelproces of onvolledig herstel verwacht en daarvoor is deze medisch specialistische oncologische revalidatie bedoeld.
Hoe weet ik of ik in aanmerking kom?
De Keuzehulp Kankerrevalidatie is een goed instrument om te helpen beoordelen of er een indicatie is voor deze vorm van revalidatie. Deze vragenlijst kunt u online invullen op uw smartphone, tablet of computer. Na het invullen van de vragen krijgt u advies of verwijzing naar de revalidatiearts, voor het volgen van een medisch specialistisch oncologische revalidatie, zin heeft. U kunt de Keuzehulp samen met uw zorgverlener, maar ook zelfstandig invullen. >> doe de keuzehulp
Wordt het vergoed?
Deze vorm van revalidatie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering.
Tip Wist u dat u ook zélf om een verwijzing naar de revalidatiearts kunt vragen bij uw zorgverlener? Dat hoeft geen oncoloog te zijn, iedere huisarts of praktijkondersteuner kan verwijzen. Er zijn in Nederland ongeveer 30 locaties verspreid over het hele land. >> zoek een locatie