Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Vergoedingen psychosociale hulp bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Vergoeding psychosociale hulp bij kanker

Vergoeding psychosociale hulp bij kanker

Welke psychosociale hulp bij kanker vergoed wordt  en waar u terecht kan, kunt u het best navragen bij uw zorgverzekeraar.
De zorgverzekeringswijzer geeft u een overzicht van vergoedingen van psychosociale hulp bij kanker per verzekeraar.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met tal van partijen in de kankerzorg een proef­project ­opgezet. Hierdoor kunnen kankerpatiënten kosteloos geestelijke zorg krijgen. Voor deze ondersteuning hoeft het ­eigen risico van de zorgverzekering niet te worden ­aangesproken. Het project loopt tot 1 maart 2020.  Hier vindt u meer informatie.

Een aantal zorgverzekeraars biedt hulp aan via diverse zorgprofessionals zoals het Helen Dowling Instituut, Care for Cancer en het Behouden Huys. Ook mindfulness of yoga kan in sommige gevallen bijvoorbeeld vergoed worden. Informeer naar de mogelijkheden bij uw zorgaanbieder.

Oncologische revalidatie

Mensen die kanker hebben gehad kunnen nog last hebben van vermoeidheid, pijn angst of depressie. Zij kunnen gebruik maken van oncologische revalidatie om hun leven weer op te pakken. Deze revalidatie kan zowel fysiek als emotioneel of sociaal zijn.

Als de psychologische zorg onderdeel is van ‘oncologische revalidatie’ wordt het direct vergoed uit de basisverzekering. Voorwaarde hiervoor is dat sprake is van complexe problematiek waarvoor meerdere disciplines nodig zijn. De revalidatie arts stelt de indicatie voor ‘oncologische revalidatie’ en coördineert deze ook. De kosten kunnen gedeclareerd worden als revalidatiezorg als de zorgaanbieder gecontracteerd is en de behandeling onder één DBC code valt.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Binnen het ziekenhuis

Gezondheidszorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of een instelling voor verstandelijk gehandicapten heet intramurale zorg. De geboden zorg kan bestaan uit begeleiding, verzorging en/of behandeling.  Zolang de zorg aangeboden is binnen het ziekenhuis (intramuraal) wordt de diëtist en fysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering waarbij uw eigen risico eerst wordt aangesproken.

Naturapolis of restitutiepolis?

Een belangrijk verschil als het gaat om uw keuzemogelijkheden is of u een naturapolis of een restitutiepolis heeft. Bij een naturapolis betaalt de verzekeraar de kosten van uw behandeling rechtsreeks aan de zorgaanbieder. U heeft dan geen gedoe met bonnetjes en hoeft dus geen bedragen voor te schieten. Het nadeel van dit type polis is dat u alleen terecht kunt bij de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. U bent dus beperkt in uw keuze. En dat is meteen het voordeel van de restitutiepolis, daarbij kunt u zelf uw zorgaanbieder kiezen. Mensen met een restitutiepolis hebben in principe een vrije keuze voor ziekenhuizen en specialisten als het gaat om standaardbehandelingen. Nadeel is dat u de kosten zelf moet declareren en soms moet voorschieten.

 

Meer informatie over verzekeringen en vergoedingen bij kanker