Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Uncategorized
  4.  » Voeding bij kinderkanker

Wat is de beste voeding bij kinderkanker?

Het Prinses Máxima Centrum heeft een herziene voedingsvisie opgesteld. Deze visie geeft focus. De voedingsvisie sluit aan bij de missie van het Máxima om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Bij kinderen en ouders is in 2023 getoetst hoe zij het eten en drinken in het Máxima ervaren en welke verbeterpunten zij hebben. In het algemeen is de tevredenheid zeer hoog. Gezinnen zijn tevreden over de vele mogelijkheden en flexibiliteit. Ze gaan ervan uit dat het aanbod in de basis gezond is, maar duurzaamheid is voor hen geen belangrijk onderwerp. Bovendien is iets eten in bepaalde situaties belangrijker dan gezond eten. Op basis van de Richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad, wetenschappelijk onderzoek en ervaring met voeding voor kinderen met kanker heeft het Máxima in de voedingsvisie alle belangrijke aspecten omschreven.

Voeding bij kinderkanker hoog op de agenda

Esther Fijnekam is contractmanager eten & drinken en zit in de stuurgroep ‘Voeding’. Zij noemt de tastbare ontwikkelingen die al hebben plaatsgevonden, zoals de kinderbalie in het restaurant. Kinderen kunnen daar zelf hun eten bestellen. Een voorbeeld van regie bij kind en ouders als het om de voedingskeuze gaat. Het is ook een stimulans om gezonde keuzes te maken en niet op hun kamer te eten. Voor de komende tijd staan meerdere actiepunten hoog op de agenda, ook voor ouders, medewerkers en bezoekers. Esther: ‘We zullen de komende maanden meer zaken oppakken die in de voedingsvisie staan. Dan kun je denken aan: stimuleren van samen aan tafel eten als gezin, verbeteren van de voedingsvoorlichting voor ouders en een actief fruitrondje voor kinderen in de kliniek en op de dagbehandeling.’

Hoofdpunten voor kinderen met kanker

Voeding en bewegen kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van een kind en het verminderen van negatieve effecten van behandeling. We bieden proactief voedingsadvies aan, geven voorlichting over voeding en bewegen, en reflecteren hierover via integraal onderzoek. Gezinnen mogen erop vertrouwen dat ons voedingsaanbod in de basis gezond en duurzaam is. We leveren daarnaast maatwerk in voeding om aan te sluiten bij de mogelijkheden, eetgewoonten, diëten, allergieën en behoeften van het kind/gezin op dat moment.

Gezond eten
We volgen de Richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad met verse en onbewerkte ingrediënten vol goede nutriënten: Eet in de basis plantaardig, vers en onbewerkt, kies volkoren, vul matig aan met vlees, vis en zuivel, varieer en vermijd sterk bewerkte voeding. Een keer ongezond eten is niet erg, maar het moet in balans zijn. Gezond eten is niet in iedere situatie haalbaar voor kinderen tijdens het behandeltraject.

Het Máxima is een centrum waar genezing en kwaliteit van leven altijd voorop staan. We realiseren ons dat en spelen hier op in. Op punten wijken we bewust af van de richtlijn Goede Voeding, zo blijven we bijvoorbeeld dierlijke eiwitbronnen gebruiken om aan adequate eiwitinname te komen. Ouders en kinderen kunnen hierin eigen keuzes maken, binnen het aangeboden assortiment en met maatwerk oplossingen.

Proactief voedingsadvies en -voorlichting
Alle zorgprofessionals dragen uit dat voeding een integraal onderdeel is van de zorg en dat het belangrijk is voor herstel en kwaliteit van leven op korte en lange termijn. We geven voorlichting en adviezen over gezond eten in het centrum en ook in de thuissituatie. Er zijn verschillende fases in het behandel- en hersteltraject en die vragen om een eigen aanpak.

Zorgprofessionals worden toegerust in de voorlichting en keuzes die gemaakt kunnen worden rondom voeding. Wij leggen duidelijk uit waarom goed eten van belang is als onderdeel van de zorg. De regie op voeding ligt bij het kind en de ouders. De aangeboden gerechten zijn afgestemd op de behoefte, ontwikkelingsfase en wens van de kinderen, bijvoorbeeld met betrekking tot portiegrootte, consistentie, dieet, allergieën, voedingswaarden.

De gerechten zijn vers, seizoensgebonden, duurzaam en zien er aantrekkelijk uit. Gezinnen kunnen zelf kiezen of ze op de kamer eten, in het restaurant of zelf koken in de Ronald McDonald huiskamer. Eten en drinken van de kinderen is onderdeel van voortdurend (wetenschappelijk) onderzoek. Nieuwe inzichten uit onderzoek naar geur- en smaakverandering, metabolisme, effecten van nuchter zijn van binnen en buiten het Máxima worden waar mogelijk toegepast. Maatwerk is belangrijk.

Bron: Prinses Maxima Centrum (mei 2024)

Onderzoek:

Belangrijke links:

 

25 jaar NFTK

25 jaar hulp

 

Lees meer

 

Nieuwsbriefbutton

Volg ons.

 

Schrijf in

Recepten

 

Bekijk hier

doneren

Steun ons

Lees meer