Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
  1. Slikproblemen kanker
  2.  » Slikproblemen kanker

Onderzoek naar slikproblemen

 

Onlangs is door Sorina Simon een 4-jarig onderzoek naar slikproblemen bij mensen met hoofd-hals kanker afgerond. Daarbij is gekeken naar de problemen die mensen met deze vorm van kanker ondervinden en naar wat men zag middels beeldvormende technieken. Er is ook onderzocht of de kijkmethode veilig genoeg is voor kinderen en volwassenen. Hierdoor is goed inzichtelijk geworden wat de juiste aanpak van deze problemen moet zijn.

Slikproblemen zijn niet alleen heel vervelend, maar kunnen ook zorgen voor verzwakking als normaal eten niet of zeer moeizaam gaat. In dit onderzoek wordt aangetoond dat bijna 50% van de mensen met deze vorm van kanker kans heeft op ondervoeding. Hoofd-hals kanker gerelateerde slikstoornissen hebben een bewezen impact op de gezondheid en het welzijn van de mensen met deze vorm van kanker.

Uit het onderzoek blijkt dat het daarom belangrijk is deze mensen te blijven volgen. Dit om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. Tot slot wordt vastgesteld dat het herkennen en behandelen van psychosociale problemen, zoals stress, die mede ontstaan door deze klachten, van groot belang is. Dat kan namelijk een negatieve invloed hebben op hoe men omgaat met de ziekte en de behandeling ervan.

Proefschrift kunt u hier vinden.