Onderzoek naar kurkuma en kanker
Nationaal Fonds tegen Kanker heeft twee onderzoeken in het AMC (Academisch Medische Centrum van de Universiteit van Amsterdam) naar kurkuma gesubsidieerd. Wij hebben deze onderzoeken gesteund, omdat de resultaten kunnen bijdragen aan een grotere kans op overleving van kankerpatiënten en een betere kwaliteit van leven. Zie ook het artikel op de site van het AMC.
Celtherapie en kurkuma
In het eerste onderzoek wordt gekeken hoe kurkuma gebruikt kan worden om de werking van dendritische celtherapie te verbeteren bij slokdarmkankerpatiënten. Er zijn tot nu toe maar weinig patiënten die van slokdarmkanker genezen. Dendritische celtherapie is een betrekkelijk nieuwe methode om het immuunsysteem van een kankerpatiënt zodanig te stimuleren dat het kankercellen weer herkent en opruimt. In feite is kanker namelijk het gevolg van een falend immuunsysteem dat normaal gesproken kankercellen meteen aanvalt en geen kans geeft uit te groeien tot een tumor. De verwachting is dat de immuunversterkende kurkuma het effect van de celtherapie versterkt. Het onderzoek bevindt zich nog in het beginstadium. We hopen over enkele jaren hiervan de resultaten te melden
Fotodynamische therapie en kurkuma
Het tweede onderzoek betreft het effect van kurkuma in combinatie met fotodynamische therapie. Dit is een geneeskundige behandeling van kanker die gebruik maakt van zichtbaar (laser)licht en een stof die kankercellen daarvoor zo gevoelig maakt dat ze afsterven. De onderzoeker (Michal Heger) kreeg voor een eerdere studie op dit gebied de prijs van het Izaak Korteweg en Anna Ida Overwaterfonds voor “innoverend en maatschappelijk relevant onderzoek”. Dit onderzoek is tot en met 2015 gefinancierd door het NFtK.
Leest u hier een interview met Michal Heger.
Verschenen proefschriften
- Mans Broekgaarden – Universiteit van Amsterdam, “New strategies to enhance photodynamic therapy for solid tumors”.
- Ruud Weijer – Universiteit van Amsterdam, “Enhancing photodynamic therapy of refractory solid cancers“.