Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie

Diëtist oncologie

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Diëtist oncologie

Diëtist oncologie

Kanker vraagt veel van het lichaam. Om in goede conditie te blijven is het vaak nodig om extra energie en voedingsstoffen te gebruiken. Ook kan het zijn dat u uw voeding moet aanpassen doordat u voedingsgerelateerde klachten heeft als gevolg van de kanker of de behandeling. De voedingsproblemen die kunnen voorkomen bij kanker zijn zeer divers. Een diëtist oncologie kan u daarbij helpen en adviseren.

De diëtist speelt een centrale rol bij de kankerpatiënt, wanneer er vragen zijn over voeding. Wat is nu het beste om te eten? De diëtist oncologie is de aangewezen persoon om de kankerpatiënten bij te staan tijdens de behandeling van kanker.

Lees meer

Een diëtist is gespecialiseerd in voeding bij gezondheid, maar ook in voeding bij ziektes zoals kanker. Voor een persoonlijk voedingsadvies of vragen met betrekking tot (gezonde) voeding kunt u terecht bij een diëtist. U kunt zowel voor, tijdens als na de behandeling aankloppen voor adviezen. Vaak werken in het ziekenhuis waar u behandeld wordt op de oncologieafdeling ook diëtisten.

Een diëtist oncologie is gespecialiseerd in het behandelen en adviseren van patiënten met kanker. U kunt ook door uw arts worden verwezen naar een diëtist. Bijvoorbeeld wanneer u risico loopt op ondervoeding of een vorm van kanker heeft waarbij voedingsproblemen veelvuldig voorkomen. Meer dan 50% van alle mensen met kanker krijgen te maken met ondervoeding soms al voor dat de diagnose is gesteld. Om verzwakking te voorkomen is aanpassing van voeding onder begeleiding van een diëtist zeer belangrijk.

Kosten diëtist

De kosten worden vanuit uw basisverzekering vergoed wanneer een diëtist tijdens uw opname in het ziekenhuis bij uw behandeling wordt betrokken. Ook zijn er geen kosten aan verbonden wanneer uw arts in het ziekenhuis u verwijst naar een diëtist op de polikliniek. Wanneer u naar een diëtist in de eerstelijnszorg gaat, zoals een diëtist bij de thuiszorg of eigen praktijk, worden er drie uur vanuit het basispakket vergoed. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen risico. De kosten voor een diëtist worden namelijk eerst uit het eigen risico betaald.
Een aanvullende verzekering vergoedt soms meer uren voor diëtistiche zorg. Dit kunt u het beste navragen bij uw verzekeringsmaatschappij. Wanneer u meer uren zorg nodig heeft van de diëtist dan de verzekering vergoed, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Het uurtarief van een diëtist varieert. U kunt de tarieven voor een consult bij uw diëtist navragen.

Diëten

Op deze website bespreken wij alleen diëten die gericht zijn op het ondersteunen van patiënten met kanker.

Lees Meer

Recepten

De lekkerste en gezondste recepten voor elk moment.

Lees meer

Diëtisten oncologie

  • De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) Voedings- en dieetbehandeling zijn een belangrijke ondersteunende therapie om curatie dan wel maximale palliatie te bereiken. Probleem is echter dat ziekte en behandeling een negatieve invloed op de voedingstoestand en lichaamssamenstelling hebben, waardoor de behandelbaarheid van kanker af kan nemen en de kwaliteit van leven vermindert. Door ziekte en behandeling neemt ook het vermogen van de patiënt af om goed en voldoende te eten, waardoor de voedingstoestand verder verslechtert.
  • In de Verwijsgids Kanker kunt u een diëtist oncologie vinden.
  • De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) Bij deze vereniging kunt u zoeken naar een diëtist.
Lees meer
  • Voedingscentrum deelt kennis over gezonde voeding. Ook hier kunt een diëtist of gewichtsconsulent vinden. 
  • MalnuCare is een informatie- en behandelcentrum bij (dreigende) ondervoeding in de eerste lijn. U kunt hier terecht bij diëtisten die met ondervoeding als specialisatie.
  • Kenniscentrum ondervoeding deelt kennis en kunde met professionals op het gebied van ondervoeding met als doel een optimale behandeling bij (dreigende) ondervoeding.