Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Schijf van Vijf en kanker

Schijf van Vijf en kanker

Wist u dat in Nederland slechts 5% eet volgens de Schijf van Vijf. Wist u dat het nieuwe gezondheidsraadadvies over gezonde voeding met name werd gemaakt op basis van de effecten van voeding op de gezondheid waarbij de kans op kanker een belangrijke rol heeft gespeelt? En zeg nou eerlijk het advies om zoveel mogelijk vers en gevarieerd te eten met veel groenten en fruit (vers en niet als sap), noten, beperkt vlees en vis is toch zo raar niet?

Het advies van Het Voedingscentrum ter voorkoming van kanker

  • Voorkom overgewicht
  • Eet dagelijks voldoende groente, fruit, volkoren graanproducten en melk(producten). Voor volwassen geldt over het algemeen het advies om minimaal 250 gram groente, 2 porties (200 gram) fruit, voldoende volkorenproducten en 2 tot 3 porties melk(producten) te nemen.
  • Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week (rood vlees is vlees van rund, varken, schaap en paard) en eet zo min mogelijk vleeswaren. Het algemene advies bij vlees is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, rood en wit vlees af te wisselen met plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en noten. Vleeswaren tellen mee bij de 500 gram en daarvoor geldt het advies om het niet te veel en niet te vaak te eten.
  • Neem geen alcohol. Als je toch alcohol wilt, houd het dan bij 1 glas per dag.
  • Eet geen voedsel met zwarte randjes of korstjes, zoals aangebrand vlees of te donker gefrituurd eten.

Bron: Voedingscentrum

Overgewicht

Bij langdurig overgewicht is de kans verhoogd op onder andere borstkanker, dikke darmkanker, baarmoederkanker, nierkanker, slokdarmkanker, eierstokkanker, alvleesklierkanker, galblaaskanker en mogelijk ook op prostaatkanker.

Effecten van voeding op kanker

Het is nog lang niet duidelijk welke stoffen uit voeding allemaal een rol spelen en wat ze precies doen. Er zijn veel vormen van kanker en de invloed van voedsel hierop is erg ingewikkeld.
Maar voor een aantal voedingsmiddelen of -stoffen is er wel bewijs dat ze het risico op kanker verhogen of dat ze juist mogelijk beschermen tegen kanker.

Verhogen kans op kanker

Producten die het risico op kanker verhogen en waar wetenschappelijk een grote bewijskracht voor is zijn:

  • Hoge inname rood vlees
  •  Hoge inname bewerkt vlees en vleeswaren
  • Te veel zout
  •  Alcohol

Verlagen kans op kanker

Producten die het risico op kanker verlagen en waar een grote bewijskracht voor is zijn:

  • Groenten en groene blad groenten
  • Hoog gebruik van fruit
  • Vezels waaronder volkoren granen
  • Zuivelproducten