Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Behandelen

  1. Home
  2.  » 
  3. Behandeling
  4.  » Behandelen

Behandelen van kanker

Het optimaal behandelen voor mensen met kanker en dus complete zorg bestaat volgens het Nationaal Fonds tegen Kanker uit tumor- en mensgerichte behandelingen. Vanzelfsprekend moet er bij het vaststellen van een tumor een plan van aanpak komen dat gericht is op het verwijderen of het zo klein mogelijk houden van de tumor. De meest bekende tumorgerichte behandelingen zijn opereren, bestralen en het toedienen van cytostatica, ook wel chemotherapie genoemd, of andere geneesmiddelen. De ziekte maar ook de tumorgerichte behandelingen moeten door de mens worden gedragen en dat is in veel gevallen bijzonder zwaar. Daarom zijn mensgerichte behandelingen op het gebied van voeding, beweging en welzijn van belang. Centraal daarbij staat de conditie die zowel lichamelijk als geestelijk is.

Wat gebeurt er met een mens na de diagnose kanker? Meer hierover kunt u lezen onder het hoofdstuk Welzijn. Meer dan de helft van alle mensen met kanker verzwakken door de ziekte of de tumorgerichte behandelingen. Dit verlaagt het succes van de behandeling, de kwaliteit van leven en de kansen om te overleven. In plaats van het ondergaan van de behandelingen en de ziekte kan de patiënt zelf, bij voorkeur onder begeleiding, werken aan een betere conditie door een passende voedingsaanpak en bewegingsplan. Wetenschappelijk is bewezen dat dit kan bijdragen bij aan een Langer Beter Leven.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over behandelingen tegen kanker? Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Voor mensen met kanker en hun naasten is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden die er zijn. De patiënt is zelf regisseur en ook eindbeslisser over de keuze van de te volgen therapieën.
Welke opties zijn beschikbaar en het meest effectief en passen bij de eigen wensen? Dat is geen eenvoudige opgave. De zorgprofessional kan daar vanuit zijn expertise aan bijdragen. Toch kent ook de behandelaar niet alle mogelijkheden of kan ze niet aanbieden en moet er verder gezocht worden. Een open communicatie tussen patiënt en behandelaar helpt daarbij.

Het NFtK is van mening dat een beter en langer leven mogelijk is door behandelingen in te zetten gericht op voeding, beweging en welzijn. Omdat dit niet overal in Nederland standaard wordt gedaan is eigen initiatief wenselijk. Het NFtK ondersteunt door het geven van voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.