Meer mogelijk bij de behandeling van leverkanker
Jaarlijks horen zo’n 23.000 mensen van hun behandelend arts dat ze leverkanker hebben. Niet alleen de ziekte, maar ook behandelingen als operatie, bestraling en chemotherapie eisen veel van het lichaam. Hoe beter de fysieke conditie, hoe groter het succes van voorgenoemde behandelingen. In deze NFtK-folder gaan we nader in op het belang van voedings- en bewegingsaspecten bij het behandeltraject van leverkanker.
Leverkanker
Leverkanker wordt ook wel ‘kanker in de lever’ genoemd. Deze omschrijving duidt de meest voorkomende variant aan, de secundaire leverkanker. Deze is niet in de lever zelf ontstaan, maar vormt een uitzaaiing vanuit een ander orgaan. De tumorcellen zijn afkomstig uit bijvoorbeeld de dikke darm, de longen of de alvleesklier.
Kanker die in de lever zelf zijn oorsprong heeft, heet primaire leverkanker. Deze vorm komt in Nederland naar verhouding veel minder voor.
De lever bevindt zich aan de rechterkant van ons lichaam. Hij ligt boven in de buikholte, vlak achter de ribben. De lever is een groot orgaan dat tal van functies vervult. Je zou de lever kunnen vergelijken met een fabriekje met een veelheid aan productieprocessen. Zo produceert de lever eiwitten die belangrijk zijn voor de opbouw van spierweefsel en maakt hij vetten geschikt om als brandstof te dienen. Ook draagt de lever bij aan het op peil houden van onze bloedsuikerspiegel en ruimt hij giftige stoffen in ons bloed op (zoals alcohol en medicijnen). Verder maakt de lever gal aan, waardoor het lichaam vetten beter verteert, en is dit belangrijke orgaan een opslagcentrum voor vitaminen en mineralen.
Voeding
Door zijn belangrijke rol bij de stofwisseling is de lever een cruciale factor in onze fysieke gesteldheid. Is er iets mis met de lever, dan kan de voedingssituatie van de patiënt onder druk komen te staan. Zo’n 50 procent van de mensen met kanker heeft met ondervoeding te maken. Bij leverkanker is de kans op ondervoeding groter dan bij veel andere tumoren. Ondervoeding komt neer op ongewild afvallen en spierafbraak. Hierdoor treedt verzwakking op. Dit kan de ziekte versnellen en/of zorgen voor complicaties bij de tumorgerichte behandeling. Bij te sterk ondervoede patiënten moet de behandeling soms zelfs worden gestaakt.
Beweging
Eveneens van groot belang is het inschakelen van een bewegingsprofessional, die ervaring heeft in het werken met mensen met kanker. Bewegen of sporten onder begeleiding is, in combinatie met een voedingsplan op maat, dé methode om de voedingssituatie op peil te houden of te verbeteren. Dit maakt de patiënt lichamelijk en geestelijk weerbaarder in het hele behandeltraject.
Onderzoek laat zien dat serieuze aandacht voor voeding en beweging in het behandelplan kan bijdragen aan het succes van de algehele behandeling. Bijvoorbeeld bij een chemotherapie treden dan minder bijwerkingen op en de kans is groter dat de kuur helemaal kan worden voltooid.
Geestelijke ondersteuning
Het accepteren van de boodschap ‘kanker’ en het doorlopen van het verdere medische proces is geen geringe opgave. Voor de patiënt bestaat de mogelijkheid om psychosociale begeleiding te krijgen. De behandelend arts of de huisarts kan hierover meer informatie verstrekken.
Bij specifieke vragen kan het ook zinvol zijn om de patiëntenvereniging te bellen. Daarnaast bieden de diverse inloophuizen in Nederland de mogelijkheid om in een ontspannen omgeving met lotgenoten in contact te treden. Uitwisseling van ervaringen kan helpen bij het ontwikkelen van een eigen manier om met de ziekte om te gaan.
Ons streven
Het NFtK streeft ernaar de kankerzorg in Nederland, die al op een hoog niveau staat, verder te verbeteren. Op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en door middel van voorlichting maken we zichtbaar dat voeding, beweging en welzijn een vaste plaats moeten krijgen binnen het behandelplan. En dat met een duidelijk doel: een langer en beter leven voor mensen met kanker.