Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Bestraling

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Bestraling

Radiotherapie

Bestraling, ook wel radiotherapie genoemd, is een behandeling tegen kanker waarbij tumorcellen worden gedood met sterke radioactieve stralen. Meestal wordt bestraling uitwendig toegepast, maar er zijn ook inwendige bestralingsmethoden.

Bestraling

Radiotherapie is een veelgebruikte behandelmethode tegen kanker. Ongeveer de helft van de kankerpatiënten komt ermee in aanraking. Meestal bestaat de behandeling uit een serie bestralingen die met tussenpozen worden gegeven. Het lichaam kan dan tussendoor herstellen van de behandeling. Bestraling is ook belastend voor het lichaam. De omvang van die belasting van de bestraling hangt af van de stralingsdosis en de frequentie van de behandeling. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie helpen bij het voorkomen van complicaties en bijwerkingen. Denk daarom na over behandelingen gericht op voeding, beweging en welzijn.

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie (bestraling). De wijze waarop de straling wordt opgewekt is bij protonentherapie anders dan het geval is bij de conventionele technieken (zoals fotonenbestraling). Dit maakt het mogelijk een hogere dosis op de tumor en een lagere dosis op de omliggende organen en weefsels te geven. Voordeel van dit laatste is dat de schade aan omringende organen en weefsels kan worden beperkt. Als gevolg daarvan kunnen ernstige bijwerkingen, die vaak pas jaren laten optreden, worden verminderd.

Protonentherapie in Nederland

Vanaf begin 2018 is protonentherapie in Nederland beschikbaar, al is het voorlopig in een beperkt aantal centra en voor een beperkt aantal patiënten. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste een start gemaakt met het toepassen van protonentherapie bij daarvoor in aanmerking komende patiënten. Ook het in Delft gevestigde protonencentrum, HollandPTC, is geleidelijk aan begonnen met de behandeling van patiënten met protonentherapie.
Omdat het gaat om een geleidelijke introductie van protonentherapie in Nederland, kan het zich voorlopig blijven voordoen dat patiënten voor behandeling worden verwezen naar een buitenlands protonencentrum.

Hier meer informatie omtrent de beschikbaarheid in Nederland en eventuele vergoedingen in het buitenland.

Blijf ons volgen en vraag de gratis nieuwsbrief aan.