Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen
Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker. Blijven bewegen op het moment dat je geconfronteerd wordt met kanker is ontzettend belangrijk. Helaas is deze boodschap nog niet genoeg bekend bij hen die worden getroffen door kanker. Wij van het NFTK vinden het belangrijk deze boodschap over te brengen aan mensen met kanker en hun naasten. Want blijven bewegen heeft positieve effecten op het doorstaan van de behandelingen en het versnellen van het herstelproces. Een betere conditie vermindert bijvoorbeeld bijwerkingen zoals vermoeidheid en misselijkheid tijdens de behandelingen. Dit wordt ook onderbouwd door het in opmars zijnde wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.
In onderstaande filmpjes vertellen 3 mensen hoe zij gezondheidswinst hebben behaald door te bewegen tijdens kanker.
Melissa
Verpleegkundig
Specialist
Oncologie
in het OLVG
Amsterdam
NFtK financiert belangrijk bewegingsonderzoek
Het NFtK zet zich al jaren in om bewegingsprogramma’s door speciaal opgeleide fysiotherapeuten oncologie onder de aandacht te brengen. Het NFTK vind dat bewegen een vast onderdeel moet zijn van het behandelingsplan. Daarom steunt zij diverse wetenschappelijke onderzoeken en projecten op dit gebied zoals de nu lopende onderzoeken:
Eerder financierde het NFtK het onderzoek Fit to fight darmkanker. Met verrassende resultaten. Binnen de huidige aanpak is een maand na de operatie 40% van de patiënten weer terug naar het oude normaal en kan de dingen doen zoals voor de operatie. Bij deze aanpak was dat geen 40 maar liefst 86%. Sneller herstellen lijkt dus te werken.
Meer over beweging
- Op onze site vindt u meer informatie over bewegen
- In Nederland zijn speciaal opgeleide fysiotherapeuten oncologie die kunnen helpen en begeleiden met een trainingsprogramma op maat. Zij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) Hier vindt u een gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt.
- Leest u onze informatiefolder Werken aan je leefstijl bij kanker
- Leest u onze informatiefolder Behoud van spieren bij kanker
- Leest u onze informatiefolder Bewegen bij kanker
- Voeding en Bewegen, presentatie van Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog.
- Beweging bij prostaatkanker heeft positief effect op de overlevingskansen.
Fit bij kanker
onderzoek dat onder leiding staat van sportarts dr. Goof Schep is erop gericht mensen met kanker zo fit mogelijk te krijgen én te houden.