Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Diagnose

  1. Home
  2.  » 
  3. Kanker
  4.  » 
  5. Over kanker
  6.  » Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De oncoloog bepreekt eerst uw klachten. Ook doet hij of zij een lichamelijk onderzoek om te kijken of er tumoren voelbaar zijn. Als er vermoedens van kanker zijn, zal de oncoloog verder onderzoek doen. Er zijn meerdere manieren om kanker vast te stellen, maar dit zijn de belangrijkste:

  1. Biopt
    Dit betekent dat er een stukje weefsel (een groepje cellen uit een bepaald gebied) uit het lichaam wordt gehaald, dat vervolgens onder de microscoop wordt bestudeerd. Onder de microscoop kan de patholoog anatoom vaak zien of de cellen zich onrustig of normaal gedragen.
  2. Bloedonderzoek
    De oncoloog neemt een beetje bloed af en in het laboratorium wordt bestudeerd of er in het bloed kanker ‘zichtbaar’ is.
  3. Beeldvormend onderzoek
    De belangrijkste soorten beeldvormend onderzoek zijn: scan, röntgenfoto en echo. Op alle soorten kan een arts weer andere dingen zien.

De oncoloog kiest één van de methoden om een diagnose te stellen, maar vaak gaat het om een combinatie om zo veel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Als hij alle informatie heeft, kan hij zeggen of het kanker is, hoe ver de tumor gegroeid is en of er uitzaaiingen zijn. Al die informatie samen bepaalt dus de diagnose en gedeeltelijk ook de prognose.
Als de diagnose duidelijk is, zal de oncoloog een behandelplan opstellen. Lees verder bij behandeling.