Goedaardig of kwaadaardig?
Een knobbeltje in ons lichaam kan wijzen op kanker maar ook op een ongevaarlijke tumor (een gezwel of cyste). Wat is eigenlijk het verschil?
Lees meer
Het kan een symptoom zijn van een groeiende kanker. In dat geval is er ook vaak sprake van een algeheel gevoel van zwakte en niet-welbevinden, maar dit is niet altijd aanwezig. Zie ook het hoofdstuk ondervoeding.
Gratis nieuwsbrief
Goedaardige tumor
Een tumor (een klompje cellen) met een kapsel (een sterke schil of wand) waar de zich alsmaar delende cellen in blijven zitten.
Lees meer
Deze kan wel groot worden en daardoor problemen geven. Maar de cellen zaaien niet uit. We noemen zo’n tumor goedaardig of ‘benigne’ (Latijn voor: goedaardig).
Kwaadaardige tumor
Een tumor zonder schil, waardoor de klomp cellen door het omliggende weefsel heen groeit en dit wegdrukt of vernietigt.
Lees meer
We noemen zo’n tumor kwaadaardig of ‘maligne’ (Latijn voor: destructief, kwaadaardig). De cellen kunnen loslaten van de tumor en uitzaaien. Bij een kwaadaardige tumor gaat het dus over kanker.
Goedaardige tumor met kwaadaardig gedrag
Een in principe goedaardige tumor die door de plaats ervan zich toch kwaadaardig kan gedragen, door druk op andere organen (zoals een hersentumor).
Lees meer
Andere vorm
De vorm is ook verschillend. Een goedaardige tumor is vaak rond. Maar een kwaadaardige tumor groeit meer
Lees meer
als een aardappel die begint uit te lopen. De sprieten van de kanker groeien door de wand van omliggende bloedvaten of lymfevaten heen. Cellen van de tumor die in de bloedbaan of een lymfevat terechtkomen kunnen loslaten en zich door het lichaam verspreiden. Wanneer ze zich ergens anders hechten, groeit er soms op die plek een nieuwe tumor. Dit noemen we een uitzaaiing of metastase.