Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
Fred 2
  1. Home
  2.  » Ondervoeding bij darmkanker

Ondervoeding bij darmkanker

De uitslag van het bevolkingsonderzoek vlak voor kerst vorig jaar kwam voor Sylvia (66) en haar man Fred (74) als een donderslag bij heldere hemel. Wat ze te horen kregen was geen goed nieuws: Fred bleek darmkanker te hebben. Het was het begin van een rollercoaster met heel veel ziekenhuisbezoek, talloze operaties, complicaties en een gevecht tegen ondervoeding.

“Fred zou in februari geopereerd worden. Hij is altijd sportief geweest, een slank persoon met veel spieren. De verwachting was dat hij door die eerste operatie zou afvallen en daarom moest hij eerst aankomen. Dat ging goed, hij kwam vijf kilo aan en ging met gezond gewicht de operatie in.” vertelt Sylvia.

Tien kilo kwijt

“De operatie om de kanker te verwijderen, leek geslaagd.” vervolgt Sylvia. ”We waren enorm opgelucht. Maar op de avond voordat hij naar huis mocht, kreeg Fred te maken met verschillende complicaties waaronder een longontsteking en buikvliesontsteking. Fred werd erg ziek en mocht niet eten.

Na een paar dagen kreeg hij een dunne darm stoma. Dat leverde opnieuw problemen op. Als oplossing werd ervoor gekozen om de dunne darm stoma te vervangen door een dikke darm stoma. Maar daarvoor moest Fred eerst goed herstellen. En dat duurde door allerlei nieuwe allerlei complicaties veel langer dan de bedoeling was. Ondertussen was hij al tien kilo afgevallen.”

 

Voeding door een slangetje

Na ongeveer een half jaar zou de stoma verwijderd worden.  Maar net op dat moment kreeg Fred een verstopping. Sylvia: ”Weer kon hij niet eten en drinken, want er mocht niets in zijn maag zitten. Zijn darmen zaten vol en daar vergiftigde hij zichzelf mee. Hij kreeg toen voeding die via een infuus rechtstreeks in zijn bloedbaan komt. Half september, toen hij voldoende hersteld was, kon eindelijk de dunne darm stoma operatief worden verwijderd. Het was inmiddels zijn achtste operatie.”

Wat doe je het goed!

Na zijn verblijf in het ziekenhuis werd Fred begeleid door diëtist Roos Bootsman. Zij is gespecialiseerd in voeding bij kanker. “Roos vroeg altijd hoe het ging en wat Fred lekker vond. Ze zocht uit wat mogelijk was en hoe hij gevarieerder kon eten. Hij moest veel eiwitten eten en at veel kip. Op een gegeven moment kwam die kip zijn neus uit. Dan kwam Roos met een recept om op een andere manier kip klaar te maken. Ze gaf ook positieve feedback, zo van: “Wat doe je het goed!” en hield natuurlijk zijn gewicht goed in de gaten.

Ze nam echt de tijd en legde alles heel geduldig uit. Als Fred zich ergens druk over maakte, was het voor mij soms lastig om hem gerust te stellen. Van Roos nam hij het dan eerder aan, zij is toch de expert. Ik voelde me daar erg door gesteund.”

Het komt goed

Hoewel volgens Sylvia Freds relatie met eten niet was veranderd, was zijn eetlust aanvankelijk wel weg: “’Het lijkt wel of ik een maagverkleining heb gehad.’ zei hij na zijn operatie.” Toch keerde die eetlust langzaam terug: “Hij heeft altijd goed gegeten en vindt het nog steeds lekker. En hij is een doorzetter en volgde al die tijd de adviezen van de arts, stomaverpleegkundige en diëtist goed op. Hij klaagde ook nooit dat iets niet lekker was. Dat optimisme heeft hem denk ik enorm geholpen. ‘Het komt goed.’ zei hij altijd.”

 

 

Leidende rol diëtist

En hoe ziet Sylvia de rol van de diëtist? “Voor voeding is die leidend.” zegt ze. “De diëtist komt met adviezen, tips en trucs. En als je die volgt zie je het resultaat. Ik heb het gewoon gedaan. Vond het geen gedoe. Je past je leven erop aan. En onze kinderen helpen ook mee; die vragen dan wat pa wel en niet mag als we bij hun eten.

Het resultaat kwam er dan ook. Fred woog op een gegeven moment nog maar 50 kilo. In een paar maanden tijd zat hij alweer op zo’n 58 kilo. “Voor iemand van zijn leeftijd en wat hij doet, herstelt hij heel goed.” Vindt Sylvia. “Hij eet goed, fietst elke dag en wandelt veel. En hij slaapt elke dag een uur of twee. Over een jaar of vijf pas weten we of de kanker voorgoed weg is. Maar nu voelt hij zich goed.”

Ander mens

Hoewel zijn eetlust als vanouds is, heeft het hele proces volgens Sylvia wel een ander mens van Fred gemaakt: “Hij geniet meer van de mooie momenten, is emotioneler. Als hij zijn kleinkinderen ziet, bijvoorbeeld. Hij is zich er heel erg van bewust dat het zomaar anders had kunnen zijn.”

Onze onderzoeken en acties

Lees alles over onze projecten.

Lees meer