Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
Ongewild afvallen of ondervoeding
  1. Home
  2.  » Ongewild afvallen en kanker

Ongewild afvallen of ondervoeding voor of tijdens kanker

Wanneer u zonder opzet doet in een korte periode 5-10% van uw normale gewicht afvalt dan kan er sprake zijn van ongewild afvallen of ondervoeding. Dit veel ouderen treft en/of mensen met bijvoorbeeld kanker. Bij kanker komt dat wel tot 75% voor. De gevolgen zijn altijd zeer negatief. Op deze pagina leggen wij u uit wat het is, hoe te herkennen en wat u moet doen.

 

Wat is ondervoeding?

 

Ondervoeding kan worden beschouwd als een voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort is of het uit balans zijn van van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen. Dit leidt tot meetbare nadelige effecten op de lichaamsomvang en lichaamssamenstelling, op het functioneren en op de klinische resultaten. In andere woorden uw lichaam krijgt niet de juiste of voldoende brandstof om goed te kunnen functioneren. Helaas verliest u daarbij niet alleen wat van de vet massa maar vooral de hele belangrijke spiermassa en dus spierkracht. Dat zorgt automatisch voor verzwakking. Dat is precies wat je niet kunt gebruiken bij een ziekte zoals kanker.

 

Waar moet u opletten?

Er kunnen verschillende signalen zijn zoals los zittende sierraden of kleding. Maar ook vermoeidheid en een slechtere eetlust zijn signalen. Ondervoeding kan bij iedereen optreden. Zowel bij mensen met stevig overgewicht als ook hele slanke mensen.

Verliest u in 1 maand meer dan 5% gewichtsverlies? Bent u binnen 6 maanden meer dan 10% BMI (hier kunt u uw BMI berekenen verloren?  Neem dan actie en bespreek dit met uw behandelaar en maak een afspraak met een diëtist.

Ondervoeding in cijfers

Wat is ongewild afvallen en ondervoeding? Bij ondervoeding krijg je minder voedingsstoffen binnen dan je lichaam nodig heeft. Je verliest dan niet alleen vetvoorraad maar ook spiermassa. En je valt vaak af zonder dat je het wilt. Dat verzwakt je.

 

Bij wie komt ondervoeding het vaakst voor?

Ondervoeding komt met name voor bij ouderen en bij ziekte. Bij kanker is het risico op ondervoeding sterk vergroot.

 

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

 

Het risico op vroegtijdig overlijden neemt toe als ondervoeding te laat wordt vastgesteld en niet wordt behandeld.

 

Toename ondervoeding

Met het groeien van het aantal ouderen en het aantal  mensen met de diagnose kanker neemt helaas ook ondervoeding toe.