Aardappelen
Aardappelen zijn de zetmeelrijke knollen van de aardappelplant. De aardappel behoort net als de tomaat, de paprika en de tabaksplant tot de familie van de nachtschade. Het loof van de aardappel is giftig. Aardappelen groeien onder de grond. Na rijst, tarwe en mais is aardappel het meest gebruikte voedingsmiddel in de wereld. Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, daarom is het geschikt voedsel voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen.
Wat zit er in aardappelen?
De gekookte aardappelen bevatten 17 gram koolhydraten per 100 gram, een paar gram eiwit, vrij weinig mineralen en een beetje vitamine C. Die zit voornamelijk direct onder de schil net als vezels die weer in de schil zitten. Het is daarom aan te bevelen aardappelen met de schil te eten.
Aardappelen bevatten weinig voedingsstoffen, ook al wordt beweerd dat ze ook glutathion zouden bevatten. Dat is een lichaamseigen antioxidant, dat bescherming tegen kanker biedt en mogelijk ook kankerbestrijdend is.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Zijn aardappelen nuttig voedsel?
Voor mensen die een flinke caloriebehoefte hebben omdat ze b.v. zwaar lichamelijk werk doen, zijn aardappelen nuttig voedsel. Maar mensen die weinig lichamelijk werk doen, en eerder de kans lopen om teveel calorieën binnen te krijgen, kunnen beter hun maag vullen met groenten. Tijdens het frituren of verhitten van aardappelen in de oven kan de stof acrylamide ontstaan. Deze vermoedelijk kankerverwekkende stof ontstaat vooral als de aardappelen te donker worden gebakken. Door aardappelen en friet goudgeel te bakken krijg je minder van deze stof binnen. Daarnaast moeten groene plekken worden weggesneden en kan de aardappel bestrijdingsmiddelen bevatten. Tijdens de teelt en opslag van aardappelen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig zijn er strenge eisen ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Analyses van de NVWA laten zien dat overschrijdingen van de maximale limiet nauwelijks voorkomen. Wetenschappelijk is er onvoldoende inzicht over de gezondheidseffecten. We kunnen in die zin dus niet stellen of het nu wel of niet gunstig is om ze te eten en in welke hoeveelheid en in welke vorm.
Glycemische index
De glycemische index van aardappelen is vrij hoog, zelf nog iets hoger dan van witbrood. Dat geeft aan dat de koolhydraten uit aardappel dus vrij snel in suiker worden omgezet. Dat veroorzaakt een (ongewenste) piekbelasting van onze suikerstofwisseling.
Bronnen:
Wikipedia: aardappel
Voedingscentrum