Meer mogelijk bij de behandeling van longkanker
Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Meer dan 12.000 mensen per jaar krijgen dit slechte nieuws te horen. Naast de mogelijkheden van een operatie, bestraling en chemotherapie bestaan er nog een aantal belangrijke behandelingen die gericht zijn op het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke conditie. Samen met de tumorbehandeling kunnen zij zorgen voor een langer en beter leven. Daar wil het Nationaal Fonds tegen Kanker u graag meer over vertellen.
Longkanker
Longkanker kent verschillende typen: een kleincellig en een niet-kleincellig type. Het laatstgenoemde type komt het meest voor (80% van de gevallen). Deze niet-kleincellige tumor groeit langzamer en zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker. De arts zal op basis van deze verschillen een behandelplan voorstellen. Het succes van de behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte, de tumorsoort maar zeker ook de conditie van de patiënt.
Longkanker geeft vaak pas in een laat stadium symptomen. Veel voorkomende klachten zijn: (kriebel)hoest, bloedspoortjes ophoesten, kortademigheid en pijn op de borst. Vaak neemt de eetlust af en treedt er gewichtsverlies op. Patiënten bij wie longkanker wordt ontdekt, blijken vaak al veel gewicht te hebben verloren. Ruim de helft van alle patiënten heeft een gebrek aan eetlust door verandering van smaak en reuk. Op het moment van de diagnose blijkt 20-30% al ernstig te zijn vermagerd.
Gewichtsverlies
Gewichtsverlies komt bij longkanker veel voor. Bij het opstellen van een behandelplan is het daarom van belang dat er ook een afspraak met een diëtist en zo mogelijk een fysiotherapeut worden gemaakt.
Psychosociale begeleiding
Het hele ziekteproces maakt veel emoties los bij de patiënt en diens naasten. Psychosociale, geestelijke of sociale begeleiding kan dan gewenst zijn. Deze kan binnen of buiten het ziekenhuis worden aangeboden. Het leren omgaan met angsten en emoties zal positief bijdragen in het hele proces. Ook bestaan er mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen. Er zijn inloophuizen voor kankerpatiënten en hun naasten en patiëntenorganisaties die zich hier op richten.
Ons streven
Meer bekendheid geven aan de waarde van voeding en beweging bij de behandeling van kanker is een speerpunt bij het Nationaal Fond tegen Kanker. Integratieve behandeltrajecten – waar voedings-, bewegings- en welzijnsaspecten structureel deel van uitmaken – dienen het belang van de kankerpatiënt. De kankerzorg in Nederland is goed, maar kan zich op dit punt nog meer verbeteren. Zo kunnen we alle mogelijkheden ten volle benutten en daarmee mensen met kanker een langer en beter leven bieden.