Mineralen
Mineralen zijn stoffen die wij in kleine hoeveelheden (van milligrammen tot grammen) dagelijks via de voeding moeten binnenkrijgen. Mineralen zijn belangrijk voor de stofwisseling en opbouw van het lichaam. Mineralen zijn elementaire stoffen, ze kunnen niet worden afgebroken tot kleinere samenstellende stoffen.
Tot de mineralen worden gerekend: calcium, chloor, chroom, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, selenium, zink. Van natrium, kalium en chloor krijgen wij gebruikelijk enkele grammen per dag binnen, van de andere mineralen ligt dat meestal lager: minder dan één gram per dag.
ADH van mineralen
Voor sommige mineralen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) opgesteld door de Gezondheidsraad. Van andere mineralen is dat nog niet bekend. Over de ADH van bijvoorbeeld selenium, magnesium, zink, mangaan en fluor verschillen de experts nog van mening.
Mineralen en kanker
Toch is de inname-hoeveelheid van bepaalde mineralen wel belangrijk: meer magnesium blijkt darmkanker gedeeltelijk te kunnen voorkomen. Veel ijzer in de vorm van haem (zoals voorkomt in rood vlees) kan juist het optreden van darmkanker bevorderen. Aan selenium daarentegen worden juist kankerremmende eigenschappen toegeschreven.
Bronnen:
Voedingscentrum
Wikipedia zoekterm mineralen