Nieuwe revolutionaire aanpak kanker succesvol
Dat studies nuttig en noodzakelijk zijn, blijkt wel uit de meetbare resultaten die ze elke keer weer opleveren. De resultaten van een recente internationale studie tonen aan dat mensen met darmkanker, die fit naar de operatietafel gaan, 40% minder (ernstige) complicaties krijgen dan anderen. Volgens chirurg dr. Gerrit Slooter van het Máxima Medisch Centrum (MMC), dat deze internationale studie aanstuurt, betekent het een revolutie in de ziekenhuiszorg. Daarmee wordt de aanpak van kanker succesvoller.
Internationale studie bewijst effectiviteit prehabilitatie
Tijdens deze internationale studie waren 270 mensen met kanker van verschillende nationaliteiten betrokken. Zij moesten allen een operatie ondergaan voor darmkanker en volgden, in de vier weken voorafgaand aan de operatie, het trainingsprogramma Fit4Surgery. Zij scoorden door deze prehabilitatie veel beter qua complicaties en hersteltijd dan de controlegroep die niet aan het trainingsprogramma deelnam. De deelnemers van het MMC konden bovendien twee dagen eerder naar huis dan anderen!
Bij de nieuwe aanpak trainen patiënten op kracht en conditie. Stichting Fit4Surgery werkt hiervoor samen met lokale fysiotherapeuten, zodat mensen met kanker in hun eigen omgeving kunnen trainen. Bovendien krijgen deze mensen dieetadvies met extra eiwitten en vitaminen, hulp bij het aanpassen van hun leefstijl, zoals stoppen met roken, en wordt er mentale begeleiding geboden.
Eerste belangrijke stap dankzij het NFTK
De eerste voorloopstudie naar het trainingsprogramma Fit4Surgery, mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Nationaal Fonds Tegen Kanker (NFTK), leidde tot vergelijkbare fantastische resultaten. Hierdoor werd de weg naar een grotere internationale studie mogelijk gemaakt. De eerste positieve uitkomsten werden in het toonaangevende tijdschrift voor wetenschappelijk onderzoek ‘JAMA Surgery’ gepubliceerd. Het MMC breidt het aanbod uit naar meer patiënten en naar mensen die een operatie aan lever of longen verwachten.
Steeds meer artsen, zoals dr. Slooter en zijn vakgenoten, zien het belang en de waarde van voeding, bewegen en welzijn bij mensen met kanker. Het is precies waarom het NFTK onderzoeken als deze financiert.