Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Oerdieet

Oerdieet of paleodieet

“Eten zoals onze voorouders deden in de steentijd, kan bijdragen aan gezond ouder worden”. Dat zegt Remko Kuipers, die in 2012 promoveerde op het ‘Paleo Dieet”.

De agrarische evolutie vond zo’n 10.000 jaar geleden plaats en toen is ons voedingspatroon drastisch veranderd. Vanaf die tijd is de mens meer koolhydraten (suikers) gaan eten en minder (gezonde) omega-3 vetzuren. De afgelopen 100-200 jaar is dat proces in een nog grotere stroomversnelling gekomen, terwijl onze lichamelijke activiteiten verminderden, werd het voedselaanbod groter en veranderde het nog drastischer.

Lees meer

Omdat onze genen deze veranderingen niet kunnen bijbenen, leeft ons lichaam als het ware nog in de oertijd, terwijl het wordt gevoed met modern voedsel waarop dat lichaam niet is voorbereid. Net als een benzinemotor niet goed rijdt op diesel en gaat haperen, leidt de verkeerde voeding tot problemen. Het gevolg is dat er ontstekingsbevorderende stoffen vrijkomen in het bloed die onze suikerstofwisseling overhoop gooien. Die verstoorde suikerhuishouding is een mogelijke voorloper van suikerziekte en wordt Insulineresistentie genoemd. Dat betekent dat ons lichaam niet meer zo goed luistert naar het eigen insuline. Dat die insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektebeelden wordt door heel veel wetenschappers erkend. Vind u de informatie interessant? Schrijf dan ik voor de gratis nieuwsbrief!

Het dieet betekent dat alles wat aan planten verzameld kan worden: eetbare bladeren, bloemen, pitten, noten en zaden, knollen en wortels, fruit wanneer aanwezig en honing. Daarnaast eieren en regelmatig vette vis, soms (veel) vlees van beesten die bewogen hebben. Geen brood want granen zijn veredelde grassen die pas later zijn ontstaan en geen melk en melkproducten, want die oermens deed nog niet aan veeteelt en had dus geen koeien om te melken. Natuurlijk zeker geen producten met smaakversterkers, conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen. Het vuur was al wel bekend in de oertijd, dus koken van vlees, vis en groente werd vermoedelijk al wel (soms) gedaan.

Het oerdieet bestond vooral uit groente, soms fruit, natuurlijke vetten, soms (veel) dierlijk en vaker vis-eiwit en relatief weinig koolhydraten en suiker. Maar het was vermoedelijk ook een sterk variërend dieet, waarbij beperkte beschikbaarheid van voedsel tot veel variatie leidde. Er zijn nog geen wetenschappelijke resultaten beschikbaar over mensen die zich voeden volgens het oerdieet. Maar het lijkt op basis van onze huidige kennis over hoe de mens ontstaan is een logische manier van voeding, die in ieder geval een heleboel goede voedingsstoffen kan opleveren en een beperkte hoeveelheid (snelle) koolhydraten levert. Daarvan wordt toch steeds duidelijk dat (snelle) koolhydraten de grootste veroorzaken van de huidige welvaartsziekten zijn, veel meer dan verzadigde dierlijke vetten. Ook moge duidelijk zijn dat het oerdieet een voedingswijze is die gebaseerd op beschikbaarheid van voedsel: veel en vaak als er overvloed is, weinig of niets bij gebrek aan voedsel. In ieder geval geen voedingspatroon met drie vaste maaltijden per dag.

In essentie lijkt het oerdieet aanzienlijk op het Houtsmullerdieet met dat verschil dat Houtsmuller voorstander was van beperkte eiwittoevoer. Dat hoeft met het oerdieet niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Helaas is er geen bewijs of goed onderzoek dat deze dieten een effect op de tumor hebben of dat ze bijdragen aan overleving. Toch is er veel wetenschappelijk bewijs dat het hebben van een goede conditie helpt. Het vergroot het succes van de behandeling, het verlaagd de kans op complicatie, versneld het herstel en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Boven al kun je dat zelf doen. Begin nu!

Bronnen Paleo of oerdieet:

PubMed zoektermen: paleolithic diet (84 publicaties)

koolhydraatarmdieetkeuze.com/paleooerdieet