Prostaatkanker behandelen
Prostaatkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Het is daarbij van belang om te weten of de tumor alleen in de prostaat zit, doorgegroeid is buiten de prostaat of uitgezaaid is. Welke behandeling het beste is, wordt per persoon door een team van medisch specialisten beoordeeld. Naast een operatie en bestraling is het inzetten van medicijnen de meest bekende tumorgerichte behandeling. Daarnaast wordt steeds meer gekozen om niet direct te behandelen maar actief te blijven volgen (active surveillance).
De opties bij de behandeling van prostaatkanker worden mede bepaald door twee belangrijke factoren:
1. De fase van de kanker & 2. De conditie van de man met prostaatkanker. (Lees verder onder de buttons)
Operatie bij prostaatkanker
Als de prostaatkanker niet is uitgezaaid of gegroeid en dus alleen in de prostaat zit, dan is een operatie vaak mogelijk. Dit noemt men een prostatectomie. Het doel van deze prostaatoperatie is om te genezen van prostaatkanker. De gehele prostaat en de zaadblaasjes worden daarmee operatief verwijderd en in sommige gevallen worden ook de lymfeklieren weggehaald.
Medicatie bij prostaatkanker
Medicijnen worden ingezet als chemotherapie (chemokuur) met oncolytica of cytostatica, als hormoontherapie, immunotherapie of nieuwere, doelgerichte therapieën. Prostaatkankercellen groeien door het mannelijke hormoon testosteron. Door de toepassing van hormonale therapie wordt de testosteronspiegel verlaagd. Deze vorm van medicatie wordt vooral gebruikt om klachten te verminderen als je niet meer kunt genezen. Chemotherapie kan worden toegepast als hormonale therapie niet meer werkt of om klachten door uitzaaiingen in het bot te verminderen. Met immunotherapie wordt bewerkstelligd dat het eigen immuunsysteem wordt gestimuleerd om de tumorcellen aan te vallen.
Bestraling bij prostaatkanker
In sommige gevallen wordt hormonale therapie gecombineerd met radiotherapie (bestraling) om de ziekte te remmen. De bestraling kan zowel van buitenaf (externe radiotherapie) door de huid heen gedaan worden als van binnenuit de prostaat (brachytherapie). In het laatste geval worden er radioactieve stukjes jodium in de prostaat geplaatst in het ziekenhuis. Deze stukjes jodium blijven de rest van het leven in het lichaam en maken de kankercellen in de prostaat kapot.
Bij uitzaaiingen in de botten, of als hormonale therapie niet meer werkt, kan radioactief radium een behandeling zijn bij prostaatkanker. Dit geeft lokaal straling af en remt de groei van de prostaatkankercellen in de botten. Het doel van deze behandeling is levensverlengend en pijn verminderend.
Actief volgen
Het klinkt misschien raar, maar soms kan de arts voorstellen om voorlopig niet te behandelen. We noemen dat wait-and-see of actief volgbeleid. Dan Is er volgens de arts een laag risico. Dat houdt in dat de tumor regelmatig gecontroleerd wordt, zonder directe behandeling. Het betekent dat de kanker niet meteen wordt behandeld. Het verloop van de ziekte wordt wel nauwkeurig in de gaten gehouden. Als de verschijnselen van de ziekte toenemen, wordt de behandeling alsnog gestart. Eerst afwachten houdt dus ook in dat u regelmatig gecontroleerd wordt. Men blijft u u actief volgen. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldonderzoek (scan) of een biopsie. De beslissing om niet te behandelen en eerst af te wachten kan op verschillende momenten plaatsvinden. Op het moment dat u te horen krijgt dat u kanker heeft, maar ook tussen behandelingen in.
Vergroot het succes van behandelen
Het succes van iedere behandeling kun je zelf vergroten door het verbeteren van je conditie. Dat kan op het niveau van voeding, meer bewegen en mentaal sterker worden. Op deze website vertellen we je daar graag meer over.