RFA – Radio Frequency Ablation
Radio Frequency Ablation (RFA) is een techniek waarbij tumorcellen door verhitting worden gedood. Dit gebeurt met een naald die in de tumor wordt gestoken en waardoor een sonde wordt opgevoerd die zich als een soort uitvouwbaar parapluutje in de tumor kan verankeren. Deze sonde kan verhit worden via wisselstroom uit een generator en hierdoor worden de tumorcellen gedood.
RFA wordt momenteel vooral toegepast bij levertumoren, zowel primaire als uitzaaiingen. Maar inmiddels ook bij tumoren in nier, bot, borst en long. Omdat chirurgie, eventueel aangevuld met radiotherapie en chemotherapie, voor vrijwel alle tumoren nog steeds de standaardbehandeling is, wordt RFA meestal toegepast bij uitzaaiingen. Maar bij levertumoren, waarmee de meeste ervaring is opgebouwd, benaderen de resultaten ervan die van chirurgische behandeling.
Voordeel van de techniek is dat deze veilig en weinig belastend is, en zo nodig herhaalbaar. Maar er zijn ook beperkingen: alleen tumoren van 1 tot 5 centimeter kunnen ermee behandeld worden en de techniek is niet geschikt voor sterk uitzaaiende tumoren. De methode is dus vooral geschikt voor mensen bij wie een operatie te belastend is of teveel schade zou opleveren. Ook als palliatieve behandeling lijkt de methode goed bruikbaar.
RFA behandelingen van de lever worden in diverse academische en ook niet-academische ziekenhuizen uitgevoerd, behandelingen van longtumoren momenteel alleen in het AVL, het LUMC en VUMC.
Voor meer informatie zie opererenzondersnijden
Experimentele behandelingen
Behandelingen naar een nieuwe medische techniek of therapie tegen kanker.