Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Vergoeding bewegen bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Vergoeding bewegen en kanker

Vergoeding voor bewegen bij kanker

Bewegen kent uiteraard heel veel vormen. In de context van zorg wordt dit vaak vertaald naar een zorgprofessional die u weer helpt te kunnen bewegen. Dit kan gedaan worden onder begeleiding van een sportarts, revalidatiearts of (oncologische)fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt in een beperkt aantal gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, voor kanker geldt dit in de volgende situaties:
• Na verblijf in ziekenhuis of dagbehandeling (chemotherapie wordt veelal op de dagbehandeling gegeven).
• Lymfe oedeem
• Littekenbehandeling
• Weke delen tumoren

De eerste 20 behandelingen bij de fysiotherapeut moet u zelf betalen, behalve als u een aanvullende verzekering heeft.  Bij een aanvullende verzekering krijgt u een deel of alle 20 behandelingen vergoed. Uw eigen risico wordt niet aangesproken uit het aanvullende pakket. Kijk hiervoor uw verzekeringsvoorwaarden door.  Vergoeding uit de basisverzekering gaat in ná de 20e behandeling, dit gaat ten koste van het eigen risico. Er is een verwijzing van de specialist noodzakelijk.

Weet u niet zeker of u voor vergoeding van  behandeling in aanmerking komt? Informeer dan bij uw zorgverzekeraar.
De prijs van een behandeling fysiotherapie varieert van 25 – 35 euro per behandeling. Over het algemeen gelden bovenstaande regels voor zowel behandeling in een particuliere praktijk als in de polikliniek van een ziekenhuis. Bespreek vergoeding van het trainingsprogramma altijd met de fysiotherapeut.

 

Medische Specialistische Oncologische Revalidatie

Als fysiotherapie onderdeel is van de Medisch Specialistische Oncologische Revalidatie (SMOR) wordt het direct vergoed uit de basisverzekering omdat deze onderdeel is van de zorgverzekeringswet.  Voorwaarde hiervoor is dat sprake is van complexe problematiek waarvoor meerdere disciplines nodig zijn. De revalidatie arts stelt de indicatie voor ‘oncologische revalidatie’ en coördineert deze ook. De kosten kunnen gedeclareerd worden als revalidatiezorg als de zorgaanbieder gecontracteerd is en de behandeling onder één DBC (Diagnose Behandel Combinatie) code valt. Vergoeding van vervoer dan ook. Vervoer wordt enkel vergoed als deze bedoeld is voor in de zorgwet opgenomen specialistische (oncologische) zorg.

je moet dan wel je eigen risico betalen. Als het revalidatie traject niet in de DBC code is opgenomen dan krijg je (bijvoorbeeld) fysiotherapie alleen vergoed als je een chronische indicatie hebt. De vergoeding geldt dan vanaf de 21e behandeling. Hiervoor betaal je ook je eigen risico.  Heb je geen chronische indicatie? Dan moet je alles zelf betalen, of aanvullend verzekeren.

Als je uit eigen beweging fitter wilt worden dan valt de revalidatie niet onder de basisverzekering.  Een aantal verzekeraars bieden bewegingsprogramma’s aan. Informeer bij uw zorgaanbieder naar de mogelijkheden. Daarnaast biedt de stichting TegenKracht ook bewegingsprogramma’s aan voor mensen met kanker.

Tip: Vraag uw werkgever of deze financieel wil bijdragen aan uw bewegingsprogramma.

Bij de Belastingdienst zijn de kosten voor de fysiotherapie aftrekbaar mits u voldoet aan de voorwaarden.

 

Meer informatie over verzekeringen en vergoeding van zorg bij kanker