Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Voeding bij Kanker onderzoeksronde 2019

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Voeding bij Kanker onderzoeksronde 2019

Voeding bij kanker onderzoeksronde 2019

Oproep aan diëtisten en diëtistengroepen om onderzoeksvoorstellen in te dienen op het gebied van Voeding bij Kanker.

Er zijn nog veel vragen over de effectiviteit en optimalisatie van de voedingsbehandeling bij verschillende oncologische aandoeningen. Het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) stelt 30.000 euro beschikbaar voor een project dat antwoord kan geven op een van deze vragen.

Doel van het programma

Voeding speelt een rol bij de preventie van kanker, bij de ondersteuning van de medische behandeling en bij het herstel van de behandeling. Daarnaast kunnen patiënten na de behandeling voedingsklachten houden. Het doel van dit onderzoeksprogramma is om vragen op het gebied van de effectiviteit en optimalisatie van de voedingsbehandeling bij verschillende oncologische aandoeningen te beantwoorden.

NFtK en NVD

Deze onderzoeksronde is een initiatief van het NFtK en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Onder het motto ‘Langer Beter Leven voor mensen met kanker’ stelt het NFtK zich tot doel om voeding, beweging en welzijn een vast onderdeel te laten worden van de oncologische zorg. Het fonds zamelt geld in om voorlichting, projecten en onderzoek naar deze onderwerpen mogelijk te maken.

De NVD is de beroepsvereniging van diëtisten. De vereniging werkt hard aan de ondersteuning van het diëtistisch onderzoek, omdat een solide onderbouwing van de diëtistische behandeling essentieel is.

Voorwaarden

Voor een project dat voldoet aan onderstaande voorwaarden stelt het NFtK 30.000 euro beschikbaar:

  • Het betreft voedingsonderzoek bij oncologische patiënten.
  • Er is een duidelijke relatie met het vakgebied diëtetiek.
  • De resultaten van het onderzoek dragen bij aan verbetering van de zorg en het welzijn van (ex-)oncologiepatiënten.
  • Het (deel)onderzoek is uitvoerbaar binnen het beschikbare budget.
  • De resultaten moeten worden gepubliceerd in het Wetenschappelijk Katern van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek.

Jury

De jury bestaat uit:

  • Ruth van den Biggelaar, eerstelijnsdiëtist in Oss, Uden en Veghel, lid LWDO
  • Drs. Lon Claassen, directeur Nationaal Fonds tegen Kanker
  • Dr. Jacco de Haan, medisch oncoloog Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Dr. ir. Hinke Kruizenga, diëtist-onderzoeker VUmc en hoofdredacteur NTVD
  • Ir. Caroelien Schuurman, diëtist-onderzoeker Hogeschool van Amsterdam en redacteur NTVD
  • Ineke van Steen, diëtist Amphia ziekenhuis, lid LWDO
  • Prof. dr. Ingrid Steenhuis, hoogleraar (Preventie op het gebied van de volksgezondheid) Vrije Universiteit Amsterdam
Deze prijs wordt uitgereikt op het jaarcongres van de NVD (5 november 2019). Het onderzoeksvoorstel en de begroting moeten vóór 1 augustus 2019 ingediend worden bij de NVD. Het kan per mail gestuurd worden aan Hinke Kruizenga: redactie[at]nvdietist.nl.

U kunt deze tekst ook als pdf uitprinten.

Meer info