Onderzoek naar revalidatie
Kanker en de behandeling hiervan kunnen leiden tot inactiviteit, verminderde lichamelijke fitheid, vermoeidheid, mentale klachten en een verminderde kwaliteit van leven. Het onderzoek van Anouk Weemaes richt zich op het monitoren van veranderingen in deze klachten tijdens oncologische revalidatie, het optimaliseren van de overgang naar een langdurige actieve leefstijl en het onderzoeken van verschillende methodes om inspanningscapaciteit te monitoren.
Resultaten lieten zien dat spierkracht, conditie, mate van vermoeidheid, mentale klachten en kwaliteit van leven verbeteren, na deelname aan een 10 weken durend trainingsprogramma, als onderdeel van multidisciplinaire oncologische revalidatie. Daarnaast zagen we dat patiënten die twee keer per week trainden, meer vooruit gingen in kracht en conditie, dan patiënten die maar één keer per week trainden. De FitMáx©-vragenlijst bleek veelbelovend om globaal inzicht te krijgen in de conditie, terwijl een korte fietstest, de steep ramp test, meer geschikt is om de conditie te evalueren tijdens een trainingsprogramma.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn relevant voor mensen die getroffen zijn door kanker, omdat dit de meerwaarde van een trainingsprogramma laat zien en de noodzaak voor een vorm van passende begeleiding daarna. Wanneer de onderzochte meetinstrumenten voor het meten van conditie opgenomen kunnen worden in het behandelplan van mensen met kanker, zou een afname in de conditie eerder herkend en aangepakt kunnen worden.