Voeding
De rol van voeding is bij de behandeling van mensen met kanker misschien wel het meest verwaarloosde onderwerp. Dat is uiterst vreemd omdat er een bewezen positief effect is op de kwaliteit van leven en zelfs op de overlevingskansen. Daarbij komt een verminderde kans op het krijgen van complicaties en bijwerkingen door tumorgerichte behandelingen (operatie, bestraling en chemo). Ondervoeding komt bij mensen met kanker veelvuldig voor. Meer dan de 50% van de patiënten wordt hiermee geconfronteerd, bij sommige tumoren is dit zelfs nog meer. Het gevolg van deze slechte voedingstoestand is verzwakking doordat voeding niet meer de passende energie geeft en onvoldoende kan bijdragen aan spieropbouw. Iedere vorm van verzwakking is tijdens de ziekte en de tumorgerichte behandelingen onwenselijk. Onder begeleiding van een zorgprofessional (bv. diëtist oncologie, arts of oncologie verpleegkundige) kan er door de patiënt zelf worden bijgedragen aan de behandeling. Het zelf kunnen bijdragen aan de behandeling wordt door veel mensen met kanker als zeer waardevol ondervonden.
Sleutel in handen
Het NFtK gelooft in het belang van het inzetten van een (oncologisch) diëtist bij de behandeling van kanker. Dit kunt u lezen in onderstaand artikel.
Abonneer u op onze nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over voeding?
'Het bewijs dat bewegen en goede eiwitrijke voeding heel belangrijk is'.
Het belang van bewegen en voeding bij kanker!
Hoe belangrijk voeding is bij kanker heeft mijn partner ervaren.
“Na 2 maanden en diverse onderzoeken in het CWZ in Nijmegen, kreeg Wilma in september 2015 de diagnose: alvleesklierkanker.
In de tussentijd was zij al 11 kilo lichter geworden. Na overleg met de oncoloog is zij toen begonnen met een lichte chemotherapie met capecitabine met daarnaast enzympreparaten. Van begin af aan was er een medisch diëtiste bij betrokken om haar op gewicht te houden. Met haar had zij wekelijks contact, maar ondanks het telkens aanpassen van voeding en de tijdstippen van maaltijden, was het toch niet te vermijden dat het gewicht minder werd.Drie maanden later moest zij met de chemotherapie stoppen vanwege bijwerkingen (ontvellingen aan handen en voeten). Gedurende de kuur is zij toch nog behoorlijk op gewicht gebleven. Op het moment van stoppen was ze 2 kilo lichter, wat vooral kwam doordat ze nog maar heel weinig at. In de laatste week was haar gewicht met bijna 2 ons per dag afgenomen. De enige mogelijkheid bestond toen nog uit chemotherapie met gemcitabine, met slechts 10% kans op effectiviteit.
Tegelijkertijd was ze begonnen met sondevoeding. Dit had de diëtiste al veel eerder voorgesteld, maar mijn partner had het al die tijd afgehouden omdat de ziekte dan zo zichtbaar wordt, maar achteraf viel haar dat erg mee. De nieuwe kuur bleek spectaculair goed aan te slaan, maar meest waarschijnlijk kwam dit doordat ze aan de sondevoeding was begonnen. Haar gewicht nam zelfs wat toe en ze kreeg weer veel meer energie. Het ging zo goed, dat we weer reizen naar warmere streken konden maken. Zelfs ging ze weer volleyballen. Uiteindelijk was dit niet vol te houden, maar al met al heeft ze zo nog 8 maanden een goede kwaliteit van leven gehad.”
Hans van den Berg, 16 december 2016
Een onderschat probleem bij kanker is ondervoeding. Meer dan 50% van de mensen met kanker krijgt hiermee te maken. Er zijn richtlijnen (en dus ook wetenschappelijk bewijs) voor de opsporing en behandeling van ondervoeding die veel te weinig worden toegepast. Het NFtK maakt zich sterk voor het aanpakken van dit probleem.
Naast ondervoeding komt ook het omgekeerde voor. Gewichtstoename en overgewicht als gevolg van b.v. een hormoonbehandeling wordt niet of nauwelijks serieus genomen. Deze voedingstoestand is onwenselijk en kan zelfs bijdragen aan het ontstaan van nieuwe tumoren, zelfs na een succesvolle behandeling.
Laatste inzichten over voeding bij kanker, lezing van Dr. Sandra Beijer, diëtist / senior onderzoeker Integraal Kankercentrum Nederland, oktober 2016.
Eén ding staat als een paal boven water: wetenschappelijk onderzoek blijft nodig om de strijd tegen kanker te winnen. Om zo mensen met kanker een langer beter leven te geven. Het Nationaal Fonds tegen Kanker gebruikt uw donatie vooral om Nederlands onderzoek te steunen. Geen ander fonds besteedt zo gericht aandacht aan voeding, beweging en welzijn voor mensen met kanker in Nederland.
Meer lezen over voeding
- informatiefolder Voeding bij kanker
- Informatiefolder Gewichtsverlies bij kanker
- Informatiefolder Ondervoeding