Advies over eten en drinken bij kanker
Gezonde voeding (eten en drinken) leveren een zeer waardevolle bijdrage na de diagnose kanker. Met de juiste voeding kunt u uw overlevingskansen en kwaliteit van leven verhogen. Een Langer en Beter Leven na de diagnose kanker. Het verlaagt de kans op complicaties voorkomen. Het versnelt het herstel. Het geeft een zeer belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven. Alles bij elkaar draagt voeding (ook in combinatie met bewegen en welzijn) bij aan het vergroten van het succes van de behandelingen.
Verzwakking is een zeer groot probleem. Dit kan betekenen dat een behandeling vroegtijdig zal worden afgebroken. Ook kan het levensverlengende of kansen op genezing blokkeren omdat een behandeling niet meer haalbaar is. Verzwakking kan ontstaan door de ziekte zelf. Veel mensen zijn al ernstig afgevallen en dus verzwakt door de ziekte zelf. De daarop volgende behandelingen kunnen er ook enorm op in hakken. Een operatie of een behandeling met chemo of immunotherapie en/of bestraling kunnen een zware tol eisen. In veel gevallen heeft dat een direct effect op de spiermassa en de spierkracht.
Het behoud van spieren is essentieel. Het kan bijdragen aan een betere afweer. Houd de kwaliteit van leven hoog omdat u makkelijker de dingen die u gewend te doen ook kunt blijven doen. Spierbehoud heeft met veel effecten te maken. Het terugdringen van de kanker is daarbij erg belangrijk. Daarnaast is gezonde voeding en dan met name eiwit (bouwstof van spieren) in combinatie met bewegen van belang voor onderhoud en eventueel spiergroei.
Wat kunt u het beste eten en drinken na de diagnose kanker? De voedingsadviezen op deze webpagina zijn algemeen, een goed voedingsplan moet per patiënt worden opgesteld door een (oncologie) diëtist. Dit kan uiterst waardevol zijn en kan het succes op andere behandelingen verhogen. Binnen het totale behandelplan is het dus zeer zinvol contact te leggen met een (oncologie) diëtist bij voorkeur gespecialiseerd in de behandeling van mensen met kanker.
Samenvatting
- Eet verse groente en fruit
- Eet regelmatig vette vis
- Neem extra eiwit
- Eet weinig tot geen bewerkt of rood vlees
- Laat alcohol staan
Meer informatie over voeding bij kanker:
- ‘Het belang van voeding tijdens kanker’. Infofolder NFtK
- www.oncoline.nl Ondervoeding-bij-patienten-met-kanker
- Voedingscentrum
- Handboek Voeding bij Kanker