Psychosociale begeleiding
Psycho-oncologische zorg of begeleiding richt zich op de kwaliteit van leven. Deze zorg is beschikbaar voor iedereen die is geconfronteerd met kanker, ongeacht de prognose of de tijd die sinds de diagnose is verstreken. Door heel Nederland kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht in inloophuizen en psycho-oncologische centra.
Wanneer u hoort dat u kanker heeft, lijkt de grond onder uw voeten te verdwijnen. De diagnose kanker grijpt bewust, maar vaak ook onbewust, op velen van ons diep in. Kanker is niet alleen lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar is ook emotioneel, sociaal en geestelijk zwaar. Uw leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt te zijn verdwenen.
Lees meer
De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op uw leven en dat van uw naasten. U staat voor de opgave een nieuwe balans te vinden. De wijze waarop u omgaat met de gevolgen van de diagnose kanker en de behandeling heeft invloed op de kwaliteit van uw leven. Sommige zaken zult u zelf, en met steun van uw naasten, kunnen hanteren en verwerken. Voor andere zaken kunt u gebruik maken van gespecialiseerde hulp.
Een vorm van gespecialiseerde hulp is psychosociale zorg. Deze zorg richt zich op het herstel van de kwaliteit van leven. Onder psychosociale zorg wordt alle begeleiding verstaan die kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna. De eerste zorg ontvangt u van uw behandelend arts en uw (oncologie)verpleegkundige die u voorlichting geven en ondersteunen tijdens uw behandelingen. Misschien voelt u dat deze ondersteuning niet genoeg is voor u, en dat u behoefte heeft aan extra, gespecialiseerde, hulp. Die hulp kan nodig zijn als u de diagnose net te horen heeft gekregen, of tijdens de periode van onderzoeken en behandelingen. Het kan ook zijn dat u pas behoefte heeft aan gespecialiseerde hulp als u klaar bent met uw behandeling. Het kan zelfs zijn dat u pas jaren later voelt dat u hulp nodig heeft.
De klinisch psycholoog is een specialist op het grensvlak tussen psychologie en geneeskunde. De psychologische begeleiding zal de medische zorg niet vervangen. Men richt zich op het herstel van draagkracht, controle en zelfstandigheid van u als patiënt. Men kan u en uw partner/naasten bijstaan in het omgaan met kanker en de gevolgen daarvan. Zaken waar de psycholoog zich met name op richtzijn: depressiegevoelens, angst, wanhoop of hulpeloosheid, negatief zelfbeeld of lichaamsbeeld, acceptatieproblemen, onderdrukken van emoties, vermoeidheid, pijn, sociale en relationele problemen. Deze begeleiding draagt bij aan een gezondere geestelijke/mentale conditie en kan een positieve bijdrage leveren aan het verloop van uw ziekteproces en uw kwaliteit van leven.
Wanneer weet u dat u hulp nodig heeft?
Als u zich gevangen blijft voelen in uw gevoelens van wanhoop, verdriet en angst. Wanneer u veel piekert en slecht slaapt. Wanneer u zoveel moeite heeft zich te concentreren dat u niet meer in staat bent de dingen te doen die u normaal gesproken doet. Maar ook wanneer u de behoefte voelt aan een extra steuntje in uw rug. Extra ondersteuning kunt u krijgen van professionals, zoals bijvoorbeeld de maatschappelijk werker. Deze professional heeft geen pasklare oplossing voor u. Maar u kunt hem of haar beschouwen als een gids, iemand die een eindje meeloopt in een moeilijke tijd, totdat u aangeeft de hulp niet meer nodig te hebben. Bij Infotheek Oncologie vindt u meer informatie over psychosociale hulp. Tevens heeft Infotheek Oncologie adressen van erkende professionals voor u.
Psycho-oncologische Centra
In een psycho-oncologisch centrum kunnen mensen die als gevolg van de confrontatie met kanker kampen met angst- en verwerkingsklachten, aanhoudende vermoeidheid of depressieve gevoelens terecht voor gespecialiseerde zorg. Psychologen en therapeuten helpen hen bij het ordenen van de stroom van vragen, gedachten en emoties. Begeleiding is zowel individueel als in groepsverband mogelijk. De psychologen begeleiden ook gezinnen die met kanker te maken hebben. In sommige centra worden bovendien ontspannende en creatieve activiteiten aangeboden.
Psycho-oncologische centra werken op afspraak en op verwijzing door de huisarts of oncoloog. De zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
de Vruchtenburg
Maasstadweg 90
3079 DZ Rotterdam
010-2859594
de Vruchtenburg
Straatweg 171
3054 AD Rotterdam
010-2859594
De Vruchtenburg
Oude Vest 17
2312 XP Leiden
071 361 62 60
Helen Dowling Instituut
Zijpendaalseweg 14
6814 CK Arnhem
Tel.: 026-3033480
Helen Dowling Instituut
Professor Bronkhorstlaan 20
3723 MB Bilthoven
030-2524020
Kenniscentrum Oncologie
Brederodelaan 41
7412 NG Deventer
0570 608600
Ingeborg Douwes Centrum
IJsbaanpad 9-11
1076 CV Amsterdam
020-3640330
Het Behouden Huys
Rijksstraatweg 363 A
9752 CH Haren
050-4062400
Phaedra Centrum voor Oncologische Zorg
Dubbelsteynlaan West 74
3319 EM, Dordrecht
078 20 49 032
Les Vaux, therapeutisch centrum
Postbus 114
1390 AC Abcoude
029-4284482
Zuyderland Medisch Centrum
Locatie Heerlen 045 – 576 6490
Locatie Sittard -Geleen
088 – 459 9393
Waar kunt u terecht?
- Inloophuizen, op onze site vindt u ze per provincie.
- Inloophuizen (IPSO) IPSO is de brancheorganisatie voor inloophuizen in Nederland. Hier vindt u alle inloophuizen die aangesloten zijn bij IPSO
- Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO) De NVPO is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor professionals uit de psychosociale oncologie. In het NVPO deskundigenbestand vindt u zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de psychologische behandeling en psychosociale begeleiding van mensen met kanker en hun naasten. Momenteel bestaat het bestand uit psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers en er komen voortdurend nieuwe zorgverleners bij. De zorgverleners in dit landelijke bestand voldoen aan de kwaliteitscriteria opgesteld door de NVPO.
- Oncokompas Biedt overzicht van de mogelijkheden voor begeleidende zorg bij kanker.
- Care for Cancer Care for cancer biedt individuele ondersteuning aan mensen met kanker. De consulenten van Care for cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen.
- Verwijsgids Kanker (IKN) Helpt u bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker. Op ieder moment na de diagnose.
- Kanker en verzekeren biedt informatie over het afsluiten van Overlijdens Risico Verzekering voor mensen met kanker.